img

Служебното правителство каза ще продължи ли изплащането на бонуса от 50 лева на пенсионерите?

/
/
/
287 Views

София. Добавката от 50 лв. ще влезе трайно в размера на пенсиите. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От месец служебният кабинет започна изчисления за това по какъв начин да бъдат преизчислени пенсиите, за да може абсолютно всички, които получават в момента 50-те лв. добавка към пенсиите, да продължат да я получават за в бъдеще, без това да става всеки месец с постановление на Министерски съвет и непрекъснато да се прави актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Независимо, че това беше един от мотивите тези 50 лв. да влязат трайно в размера на получаваните пенсии от пенсионерите, ние работихме и по това да направим една по-трайна и предвидима политика по отношение на доходите от пенсии и да направим пенсиите по-адекватни и да направим така, че финансовата устойчивост на системата на държавното обществено осигуряване да бъде гарантирана през закона и да подпомогнем колкото се може повече български пенсионери да излязат от бедност“, посочи Донев.

По думите му България е държавата от ЕС, която е с близо 10% над нивото на бедност на възрастните хора над 65 г. „Това е особено уязвима група. Хората, които са се възползвали от правото си на пенсия и размерът на пенсията е под линията на бедност създава затруднения. Затова и системата на социалното подпомагане е натоварена с това да подпомага около 230 000 пенсионери. Те получават енергийни помощи за отопление. Това през тази година ще се случи и всички, които имат нужда и отговарят на критериите ще бъдат включени. Увеличението е с 5.6% за месечната помощ за енергийно подпомагане за всички подпомагани. Запазваме и всичко, което пенсионерите ще получат като увеличение към пенсиите си от 1 юли с 5% – то да не бъде отчитано за това кои лица попадат за енергийно подпомагане. Това доведе и до увеличаване на броя на лицата, които ще получат енергийна помощ през отоплителния сезон 2021 – 2022 г.“, заяви той

 

 

„Следвайки политиката и дългосрочните ни цели е увеличението на пенсиите средно с 12.5% от 1 октомври 2021 г. Минималната пенсия ще стане 340 лв., а социалната пенсия за старост да стане 170 лв. Всички пенсии, коти не са свързани с трудова дейност, ще получат увеличенията от 12.5%. Максималната пенсия ще стане 1500 лв. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите и добавката от 50 лв. ще бъде инкорпорирана трайно в размера на получаваните една или повече пенсии или добавките към пенсиите. Това увеличение за един министър на труда и социалната политика не е достатъчно,, затова разработихме и една мярка с огромно значение за 431 000 пенсионери. Това е мярка, която разработихме с МТСП и Министерство на финансите, така че от 1 октомври всички пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през социалното подпомагане до тази линия от 369 лв. и която следващата година ще е 413 лв. Там сме заложили промени за определяне линията на бедност – да се взимат под внимание данните от Евростат и линията на бедност, определена по EU-SILC, за да нямаме национални пресмятания, които да изкривяват този процес“, допълни Донев. Според него така се изваждат от бедност всички български пенсионери и няма да получава доход под линията на бедност.

 

По думите му 27-28% от пенсионерите у нас живеят с риск от бедност, а в ЕС това равнище е около 17-18%. „Това увеличение няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане и пенсионерите, които го получават, трябва да бъдат спокойни“, каза още министърът.

error: Съдържанието на сайта е защитено!