img

Край с жегите! Жълт код за силен вятър в цялата страна, бури и градушки ни връхлитат

/
/
/
450 Views

Модел на приближаващият студен фронт, очакващ да ни донесе очакваното захлаждане – сряда и четвъртък .

Очакват се пулсации между 15-25 m/s, а заедно с вятъра и температурите ще се понижат. Около обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

 

 

Гръмотевични бури , очакваме да се образуват над планинските райони от Западна и Южна България , а по-късно през деня и над останалата част от страната – да превали и прегърми. Виждаме към края на анимацията на модела да се формира и орографска оклюзия.

Към 18-ти август над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дена по-рано част от студеният фронт на северозапад от Карпатите се разделя на два клона (източен и западен )

Западния клон преминава през цяла Сърбия и връхлита страната ни до обяд на 18-ти август .

Какво се случва с източния клон ?

По същото време част от студения фронт поради физическите си свойства ( студеният въздух е по-тежък ) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток. Двата клона се засрещат в подветрените южни склонове на Карпатите, където образуват конвергентна линия .

Какво можем да очакваме ?

Засрещането на тези потоци води до вертикални движения, образуват се облаци и могат да се образуват силни гръмотевични бури. Тази конвергентна линия , може да предизвика значителни и продължителни валежи.

==========================================

Ъпдейт : 14.08.2021-00z

Прогноза : 18.08.21/00z-18.08.21/20z

Изчисленията продължават !

==========================================

Map: MeteoBalkans

error: Съдържанието на сайта е защитено!