img

НАТО напълни небето и морето на България с бойни изтребители и кораби

/
/
/
123 Views

В един ден военното присъствие на съюзниците от НАТО в България се засили изключително силно. В страната ни кацнаха изтребители F-16 от базата на САЩ в Авиано, Италия. Паралелно с това на пристанище Варна акостираха три натовски кораба, които са само част от флотилията, която се събира за международно участие „Бриз 2021“.

Американски изтребители кацнаха в Граф Игнатиево за участие в международна летателна тренировка “Тракийска звезда 2021”, която ще се проведе за времето от 12 юли до 22 юли.

В нея ще участват и български пилоти, които ще летят на руски самолети Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, вертолети Ми-24, AS-532 AL “Cougar” и Bell-206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски. Румънските и гръцките екипажи ще тренират на американските F-16.

Съгласно сценария на „Тракийска звезда 2021“ , българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване. Това съобщиха от Военновъздушните ни сили на страницата си във Фейсбук.

 

Междувременно пък българската корвета „Бодри“ участва в американско-украинското военноморско учение “Sea Breeze 2021”, в което се тренира контрол на корабоплаването, ескортиране на кораб, превозващ ценен товар, както и водене на бойни действия против въздушен, подводен и надводен противник в Черно море, съобщиха от Военноморските сили.

 

Бързоходният транспортно-десантен кораб на ВМС САЩ USNS Yuma се е насочил към Черно море, съобщава Шести американски флот.

„USNS Yuma започна плаване на север към Черно море, за да взаимодейства с нашите съюзници и партньори от НАТО“, се казва в съобщение от Шести флот в Twitter.

Vihrogon, фейсбук

 

error: Съдържанието на сайта е защитено!