img

Ген. Мутафчийски: Седем пъти ще скочат заболеваемостта и смъртността у нас, ако се случи това

/
/
/
3567 Views
В момента в България 10 души заразяват между 5 и 6 души, а в Англия 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи в Европа. Не се знае кога ще стигне до България. Това заяви доц. Ангел Кунчев на брифинга на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерски съвет.


НОЩ обяви резултат от битката с К-19, какъвто не е имало от месеци насам НА ЖИВО

“Тази вечер и на предстоящото заседание с колегите от европейските страни това ще е един от основните въпроси, които ще се обсъждат”, уточни той.

“Ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, ще се сблъскаме с това, което се случва в Англия заради новия щам”, категоричен бе доц. Кунчев.

Ако британският вариант на коронавируса започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността ще нараснат седем пъти. Това предупреди и председателят на НОЩ ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба в Министерски съвет.

Новият вариант на вируса още не е доказано тук, но той може да доведе до пренапрягане на здравната система, каза още шефът на НОЩ.

Ако имаше вариант, който дава 50% по-голяма смъртност, то тя щеше да се увеличи много повече от един път. Ако има щам, който дава по-голяма заразност с 50% , смъртността се увеличава няколко пъти. Това е така защото се изчерпва ресурсът в лечебните заведения, обясни той.Шефът на НОЩ разкри кога е бил пикът на заразени и починали от Covid-19 у нас: “По отношение заболеваемостта на 100 000 души население – на 1 октомври те са били 35. На 23 ноември достигаме пика с 667 на 100 000. След това постепенно започва спад на заболеваемостта. Вчера тя беше 108 на 100 000 на 14-дневна база. Тоест, изходното ниво – 35 души на 1 октомври, е три пъти по-ниско от настоящото”.

С твърдост на мерките около 65% по скалата на Оксфорд очаквахме това да се случи между втората-третата седмица след затягането на мерките, но отчетливите резултати дойдоха след четири седмици, добави шефът на НОЩ.

На 1 октомври имахме 1,2 на 100 000 души починали, на 14-дневна база. Сега сме с 10.2 на 100 000. Върхът е бил на 8 декември с 27,2 на 100 000 души. Смъртността започна да спада 16 дни след върховия пик на заболеваемостта.

“В момента заболеваемостта в сравнение с 1 октомври е три пъти по-висока, а смъртността – 9 пъти по висока. Репродуктовното число, измерено към вчерашна дата, е 0,79. Ако имаме новия вариант на коронавируса (т.нар. британски щам – бел.ред.) всичко това ще се умножи по седем пъти. Но заради изчерпване на здравния ресурс загубите неминуемо ще бъдат по-тежки”, прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски.

Внимателно трябва да се говори кога и какво трябва да се разхлабва, предупреди той.

Шефът на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов уточни: “Т.нар. английски щам смятаме, че вече е на територията на България. Трябва да сме много по-внимателни и да се спазват много сериозно мерките”.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов от своя страна добави: “На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. За всички утвърдени до момента ваксини в ЕС – фирмите правят достъпни публикациите, че те влияят на новия щам”.

Източник: БЛИЦ

error: Съдържанието на сайта е защитено!