img

Студентът в Хага за насилието на протест: „Бийте ги докато са без белезници“

/
/
/
2641 Views

Студентът в Хага Евгени Марчев, който лежа в „Пирогов“, след като беше бит от полицаи по време на протестите в София, за първи път разказа какво точно се е случило.

 

В предаването „Лице в лице“ по bTV младият мъж, който е с комоцио след насилието, заяви категорично, че униформените служители, които бяха заснети как го удрят, докато е повален на земята зад колоните на Министерски съвет, са го пребили без причина.

 

„Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад.

 

Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя“, разказа Марчев.

 

„Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление. Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят“, уточни той.

 

„Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание.

 

Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“, продължи да разказва студентът.

 

„В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята. Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове. Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза:

 

„Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“. Те и това правиха. Никой от нас не беше със сложени белезници и получаваше удари“, допълни младежът.

 

„Те ме хващат за ръката и ме издърпват назад. При издърпването вече един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля назад, аз падам настрани. И един от полицаите, той не беше с маска, почна да ми нанася удари в брадата, два-три удара.

 

При втория-третия удар започнах да усещам, че припадам. Бях проснат. Проснати по този начин с лицето към земята като най-големите наркобарони, задържани в Европа.

 

И точно в този момент усетих какво е да загубиш чувството си на свобода, на гражданска инициатива. Когато някой дойде при теб, без никаква причина и те задържи, ти усещаш, че си никой в тази държава, абсолютно никой“, разказа още Евгени Мирчев за новините на телевизията.

 

Той потвърди, че полицаи са снимали с личните си телефони единственото задържано момиче, което, след като било влачено от тях по земята, било разголено. Това станало пред очите на нейния приятел, който също бил арестуван.

 

„Това беше абсолютно унижение“, коментира Марчев.

 

След това в ареста в килия за двама души били вкарани петима, без никаква дистанция в условията на пандемия, без да им дадат дори вода, а по-късно разбрали, че донесена от близки храна не им е предадена.

 

Той многократно молил да извикат линейка, защото го болят гърдите и не може да диша, но това така и не се случило. Едва на сутринта, след ново настояване, от районното управление се обадили за медицинска помощ.

 

Когато лекарката дошла и видяла Марчев, казала, че веднага трябва да бъде откаран в болница.

 

В „Пирогов“ той лежал заедно с другия бит от полицаи – 29-годишния Димитър Педев. За разлика от него обаче, имал късмет да не е окован с белезници.

 

Студентът разказа, че три дни, без никаква причина, пребитият мъж е бил разпънат на леглото с вързани ръце и крака.

 

Майка му вече разказа пред медиите, че два дни не е имала връзка с него и никой не й е съобщил, че е задържан и къде се намира. Въпреки насилието, мъжът е с повдигнато обивинение за непристойно поведение срещу полицаи и му беше наложена парична гаранция от 1000 лева, още докато е в болница.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!