img

500 души си купиха жилища в луксозен комплекс от Васил Божков, но вероятно ще останат с пръст в уста

/
/
/
501 Views

Близо 500 души, купили апартаменти от луксозния комплекс „Нове хоумс” на милиардера беглец Васил Божков, няма да могат да ги ползват скоро заради откритите нарушения от ДНСК при строителството, сочи проверка на Lupa.bg.

Четири сгради в кв. „Красна поляна” са завършени на груб строеж от общо 14. До края на октомври 2022 г. те трябваше да получат акт 16 и да бъдат пуснати в експлоатация. Това едва ли ще се случи, ако ДНСК разпореди да се бутат част от недовършените строежи в комплекса.

Дали собствениците на жилища ще бъдат обезпечени по някакъв начин за проблемите, възникнали при проверките? Или ще последват съдбата на печелившите от “Националната лотария”? Дали ще бъдат връщани парите на хората, дали ги при подписване на предварителен договор за продажбата на апартаменти? На тези въпроси никой от хората на хазартния бос не отговаря засега. Репортер на Lupa.bg опита да се свърже със служители, които предлагат апартаменти в „Нове хоумс”, но получи лаконичен отговор: „Без коментар”.

От ДНСК са установили, че строителите на луксозните жилища не са изпълнили специалните изискванията на приложение 2 към чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях. Заради това ДНСК спира и забранява ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда н ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. „Славия“ гр. София, се казва в съобщение до медиите на Дирекцията за строителен контрол.

От ДНСК заявиха пред Lupa.bg, че в момента тече прокурорска проверка в лъскавия комплекс на Божков и затова не могат да дадат повече подробности за откритите нарушения при строителството. Когато тя приключи, ще бъдат публично оповестени всички нередности при издигането на сградите.

error: Съдържанието на сайта е защитено!