img

Цитат на деня: Министър Сачева: Правителството е много заето и затова не подава оставка

/
/
/
1958 Views

Оставката на правителството не е на дневен ред, защото по-важни теми сега са пандемията, икономическите мерки, и това как ще изкараме зимата, каза по Би Ти Ви социалната министърка Деница Сачева.

„Нека помислим няколко стъпки напред за това какво ни чака късната есен и през зимата – със сигурност ще има безработица, очакваме и пик на вируса – нека видим в какъв хаос бихме оставили държавата“, призова Сачева. “Помислете си какво би станало ако има предсрочни избори, и след тях отново има протести, защото някой не е зачел избора на хората.”

“За мен е загадка защо в този петък, когато се очакваше положителната новина за влизане в чакалнята на еврото, трябваше да се организират такива акции”, продължи да разсъждава министърката. Не отричаме, че има хора, които не харесват ГЕРБ, със сигурност има хора, които вярват, че може да има по-добро правителство, но нека не си затваряме очите и за това, че със сигурност има провокатори и хора с други цели, а не целят по-доброто бъдеще на България. Но в един момент всички се прегърнаха и отидоха на един плаж заедно, това е непонятно. Презумпцията, че никой не харесва правителството, е погрешна. В рамките на този мандат има много свършена работа и много хора, които работят за доброто на държавата”, допълни Сачева.

„Не обмисляме оставка на кабинета”, заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това, което се случва на площада е демокрация. Съжалявам, че не мога да заведа студентите си там. Свободата на демокрацията работи чрез институциите. Няма как да имаме свобода и демокрация без институции и правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен”, коментира в присъщия си философски стил Дончев. Явно новата тактика на Борисов и министрите му е да говорят благо за демокрация, след като в началото на протестите им се привиждаха платени митингуващи, провокатори, външна намеса, заговори, счупване на държавата и прочее.

Томислав Дончев не намира прилики между протестите сега и по времето на кабинета “Орешарски” – имали различни генезиси. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни Томислав Дончев.

„Не мога да разбера защо, когато арестуват действащ зам.-министър всичко е наред, а когато има проверка по отношение на президентски съветник, не е добре. От години говорим колко е сериозна корупцията в България и когато някой предприеме конкретни действия за борба с корупцията, е лошо”, каза вицепремиерът. Дончев минава за един от най-интелигентните министри на Борисов и не му отива да се прави, че не забелязва двойния аршин, който прилага прокуратурата – шумни показни акции в едни случаи, пълно неглижиране на други крещящи примери на корупция.

Вицепремиерът “замаза” и темата за полицейското насилие по време на мирните граждански демонстрации. “Болно ми е, когато се стига до ситуация, при която едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител. Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, смята Дончев.

“В такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят. Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята на еврозоната” – така Дончев се опита да оправдае опита на ГЕРБ да организира контрапротест в първия ден на големите демонстрации, който съвпадна и с приемането на страната ни в чакалнята за еврото.

“Ако целта е да се опази властта, това означава, че нямаш цели. А ние цели имаме. Щом има усещане за несправедливост означава, че всички политици, в това число и ние, не сме си свършили назад във времето работата”, призна вицепремиерът.

“Кадрите с полицейско насилие видях, изказвам своите съжаления за случилото се, и изказвам съпричастност на семействата на пострадалите момчета. Обръщам внимание на разказа на бащата на едното бито момче, че то е било хвърлено върху полицаите от хора с черни тениски и качулки на главата – това означава, че е имало провокатори”, подчерта социалната министърка.

Източник: petel.bg

error: Съдържанието на сайта е защитено!