img

ЮНЕСКО обяви български хлебар за живо съкровище на страната

/
/
/
540 Views

Най-добрият хлебар на планетата е българин и е от Стара Загора. Богдан Богданов получи уникалното признание от ЮНЕСКО, организацията го обяви за „живо съкровище“ след като направи проучване и установи, че българинът пече и произвежда най-чистият хляб на планетата. Богданов е икономист от Стара Загора, но напуснал професията си и си направил частна малка пекарна, в която произвежда уникален хляб по автентична древна рецепта.
Богданов разказва, че използва жива мая, която сам приготвя, с изворна вода, без никакви подобрители и консерванти. Той обяснява, че след като налее изворна вода в ръженото брашно бактериите започват да се размножават чрез млечно кисела ферментация. След това маята трябва да стои на топло място, за да ферментира.

Изпеченият хляб с такава мая може да стои цял месец, без да изсъхне и без да промени своя вкус. „Затова в миналото нашите прабаби месели само веднъж седмично, и вкусът и състоянието на питките се запазвал цели 7 дена. Сега това се постига само с консерванти.
Приготвянето на (домашен) хляб е изкуство, чието овладяване не е лесно. Както пише в своята книга посветена на хляба Ивелина Иванова: „Хлябът е уникална храна, защото от зърната в нивата до трапезата той претърпява две големи превъплъщения. Първо се събират живите семена на растенията, смилат се на брашно, то се смесва с вода, сол и понякога други съставки до глиноподобна маса, на която се вдъхва отново живот, като се обживява от различни щамове дрожди и бактерии. Следват процеси на втасване, оформяне, тестото влиза в съприкосновение с огъня и в резултат целия живот в него отново изчезва и то се превръща в хляб.”

Месенето на хляб е магия. Между ръцете на хлебаря се ражда нещо живо,той борави с тестото така, както грънчарят извайва глината. То диша и се развива, като живо същество,а цикълът на създаването му наподобява кръговрата на живота. Ето защо, за да се получи идеалния вкус, човек трябва да бъде отдаден и търпелив при преминаването през етапи на приготвяне на хляб. За втасването, правилното изпичане и добрия вкус на един хляб има тънкости, които трябва да се спазват. Капаните за неопитния хлебар се крият зад всеки ъгъл.

Източник: Опознай България

error: Съдържанието на сайта е защитено!