img

Лошо! Веско Маринов пада от ефира

/
/
/
817 Views

Лоша новина за Веско Маринов! Неговите вечни хитове вече няма да звучат задължително по национални и регионални радиостанции. Докато работна група в Министерството на културата напредва в изготвянето на промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с финансирането на обществените медии, днес парламентарната комисия по културата и медиите не даде одобрението си на други два проекта за промени в този закон.

И двата са внесени от Обединените патриоти. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

Повечето от членовете на комисията се обявиха против квотния принцип. „Ако приемем този законопроект, ще трябва силово през закона да наложим на радиата и телевизиите квотен модел въпреки тяхната воля, изразена в различните становища”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Според предложението на “патриотите”, минимум 40% от излъчваната музика в ефира на радиостанциите и телевизията трябва да е създадена в България. Така медиите биха били длъжни да излъчват със закон творчеството на Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов, Криско, Ивана, “Щурците” и още стотици родни артисти. Факт е, че подобни квоти съществуват в почти всички европейски държави, а в Италия и Франция стигат до 65%. Родните депутати обаче не харесаха идеята.

Председателят на комисията Вежди Рашидов призова, да не се бърза със законодателно уреждане на проблема с дезинформацията в сайтовете и платформите: „Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини“.

ИЗточник: Лупа БГ

error: Съдържанието на сайта е защитено!