img

Ето кои са двамата братя Бобокови – от магазинче в русенско село, през червените куфарчета и търговия с горива, до връзки с Таки и Манол Велев. Имат антики за 80 млн. лв. като Васил Божков

/
/
/
1441 Views

Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС, се провежда в цялата страна заради нерегламентиран внос на боклуци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София – Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата – домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови.

Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десятка на баровците у нас. Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и <strong>стария комунистически род Бобокови. Един от него Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе.  Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват „правилно“ за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище Английската гимназия, а Пламен  второто по престиж Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията международни икономически отношения, а Пламен също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!

Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово едноличния търговец „Бобоков и синове“. Единият вече е на 33 г., а другият на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като облекла и аксесоари магазини. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.

Обаче те завъртат и търговия с горива. „Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването“, разказва години след това по-малкият брат Пламен. Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла. „Приста ойл“ е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана – Монбат. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.

Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината. Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!