img

Строят държавни бензиностанции в цяла България! Държавата гарантира ЕВТИНИ ГОРИВА

/
/
/
1965 Views

Министерството на финансите предлага създаването на предприятие „Държавна петролна компания“, което да изпълнява всички функции на държавния резерв за петролни продукти, съобщи ведомството в съолщение до медиите. Предприятието трябва да бъде с принципал министъра на икономиката и да изгради верига бензиностанции в цялата страна.

Като аргумент за създаването на държавната петролна компания от Министерството на финансите посочват необходимост от оптимизиране на управлението на задължителните резерви и предлагане горива на „максимално ниски цени“.

„С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда“, се посочва в прессъобщението.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви, че “това е съвсем прясно предложение и го разработваме в момента”.

Той обясни необходимостта от създаването на държавните бензиностанции с европейски директиви за поддържане на държавен резерв, като “целта е да се свали напрежението за цената и качеството на горивата”.

Лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители, се казва още в съобщението.

В момента бизнесът на дребно с горива се държи основно от големите вериги бензиностанции, а с най-голям дял е компанията „Лукойл“, припомня „Медиапул“. Преди седмица парламентът задължи компанията да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението, което започва от рафинерията в Бургас и завършва в София.

error: Съдържанието на сайта е защитено!