img

Историята учи: Пандемията винаги се завръща, втората вълна е опустошителна

/
/
/
799 Views

В началото на пандемията от новия коронавирус много от учените се опитаха да направят паралел с прочутия Испански грип , покосил населението на света в началото на 20 век. Всъщност сходства между двете пандемии има доста, а не липсват и такива с други епидемии през вековете.

Уроците, които научаваме от всички тези масови заболявания далеч назад в историята, сочат едно: винаги има втора вълна, която е по-унищожителна от първата.През ноември 1918 година властите в Сан Франциско си мислят, че са победили смъртоносния Испански грип, който е покосил целия свят само за няколко месеца. Нивото на инфекция достига своя пик и постепенно замира В центъра на града специална сирена сигнализира за края на 4-седмичната блокада. Хиляди разкъсват маските и се втурват по улиците. Баровете и театрите отварят врати, а всички масово пренебрегват предупреждението да запазят маските. След това удря втора вълна на заболяването, която е много по-мощна от първата и до пролетта на 1919 година Сан Франциско има най-голямата смъртонст в САЩ.

испански грип

Историята показва, че смъртоносните пандемии имат навика да създават впечатление, че отминават, след което се завръщат с още по-голяма сила на втора или трета вълна. И докато властите се чудят как да разхлабят мерките срещу коронавируса, учените се опитват да предугадят следващия му ход. И почти всички са единодушни, че ще има втори удар. Миналата седмица главният медик на Англия професор Джонатан Ван Там заяви, че почти сигурно вирусът ще се завърне. Но какво ще представлява втората вълна? Дали ще удари силно? Какво може да се направи, за да се предотврати силата й? Всичко е в сферата на преположенията, както казва професорът по микробиологоия в университета в Рединг – Саймън Кларк.

Историята ни е преподала жестоки уроци в лицето на Испанския грип от началото на миналия век и Руския грип, който помита света в края на 19-и и началото на 20-и век. През 1918 година Испанският грип поразява една трета от световното население – около 500 милиона души, и причинява смъртта на 50 милиона. Първата му вълна наподобява заразен сезонен грип и бързо завладява Англия, Франция, Испания и Италия. Основните симптоми – силна треска и слабост, продължаваха само три дни, а смъртността бе съизмерима с тази при сезонен грип – по-малко от 1 процент. През лятото пандемията спада, а през август изглежда, че вирусът си е отишъл. Вместо това обаче грипът мутира и започва да убива млади мъже и жени до 24 дни след заразата. След края на Пърата световна война хиляди британски и американски войници се завръщат у дома, съпровождани от смъртоносен легион. Започва втората вълна на Испанския грип.

испански грип архиви

Смъртността от нейния удар продължава да бъде в сферата на догадките, но историците са категорични, че тя е взела 10 пъти повече жертви от първата. Инфекцията се характеризира с пневмония, която пълни дробовете със задушаваща течност. Десетилетия по-късно лекарите установяват, че тези симптоми може би са предизвикани от цитокинова буря – свръхреакция на имунната система, която нанася непоправими щети на белите дробове. Счита се, че тя е основна причина и за смъртта от COVID-19.

Същите симптоми убиват хиляди и в края на 19-и век от Руския грип. Първата вълна през декември 1889 година във Великобритания причинява смъртта на 27 000 души. Тя затихва през февруари, 1890 г. Година по-късно, втората вълна се оказва още по-смъртоносна и погубва 80 000. През 1892 година избухва и трета вълна, която взема 25 000 жертви, пише Дейли Мейл.

Идеята, че стадният имунитет може да ни предпази от втора вълна на COVID-19 е отхвърлена от медицинския историк на университета в Лондон Марк Хонингсбаум. Според него историята с Руския и Испанския грип доказва, че това не е постижимо. При грипните пандемии се предполага, че доста хора може да имат частичен имунитет, тъй като преди са били изложени на подобни вируси. Коронавирусът обаче е тук за първи път и никой не си е имал работа с него. Нещо повече – не знаем дали преболедувалите наистина изграждат имунитет, смята той. За изграждането на колективен имунитет е необходимо 80 процента от жителите да преболедуват вируса. А една трета от населението никога не са били поваляни от пандемии. Което означава, че стадният имунитет е статистически невъзможен, допълва той.

древен респирарот

Въпреки че не се знае броят на хората, изградили защита срещу вируса, цифрите все още са прекалено малки. Преди броени дни Световната здравна организация оповести, че според изчисленията само 3 процента от населението са били инфектирани с COVID-19. Блокадата и изолацията не заличават вируса от популациите. В момента, в който мерките се вдигнат, той се завръща и отново започва да се предава, смятат експертите. А втората вълна ще бъде по-сериозна, тъй като ще се разпространи от повече заразени местни хора, а не предимно от пътуващи туристи, както бе при първата. Кога ще бъде тя? Най-вероятно през зимата.

Според учените коронавирусът дейста като сезонен грип и намалява силата си при висока температура и влажност. В Австралия и Нова Зеландия, където бе топло, случаите намаляха драстично. 75 процента от починалите от коронавирус са в северното полукълбо. Вероятно през лятото заразата ще слезе на юг, след което, подобно на Испанския грип, ще се завърне на север през зимата, прогнозират експертите.

error: Съдържанието на сайта е защитено!