img

Ген. Мутафчийски заговори за разхлабване на мерките и уточни…

/
/
/
423 Views

В болниците се приемат и осигурени и неосигурени граждани и не се делят по никакъв начин, увери Ген. Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг в Министерски съвет. Шефът на Кризисния щаб разкри, че има голям проблем във Видин.  

“Засега се пренасочват пациентите от неврологично отделение във Видин. Не знам как ще се пренасочват медици, при положение, че има липса на такива. Най-опасното нещо, което се случва в тази ситуация е изчерпването на медицинските ресурси. Затова са и част от мерките, които не срещат такова разбиране”, обясни той.

Ген. Мутафчийски припомни, че има ясни указания кои коли могат да напускат София и кои не могат.

“Следим ситуацията във “Филиповци” и “Факултета”. Както видяхте, до обяд се успокои напрежението. Жандармерията и полицията изпълняват служебните си задължения. Напомням, че събиранията са абсолютно забранени. Това, което е като защитни средства, достатъчни са маските и ръкавиците, които задължително трябва да се ползват. Полицаите са на улицата, не работят в отделения”, обясни той.

“Има разчертан план за отпускане на мерките. В Германия има заявка, но не са се разхлабили мерките. Тези неща никога не са били забранявани в България.

Имаме план, следим тенденциите в света. Ситуациите са много динамични. Държавите, които обявиха, че са се справили с епидемията, се оказа, че не са се справили и връщат мерките. Говоря специално за Сингапур.

Последните директиви на СЗО са за отслабване на мерките, затова редица държави в Европа възобновяват поетапно производството в някои сектори. В България това не е спирано и единственото, което не работи, са ресторантите, хотелите и някои сфери, които са абсолютно дребни. Мерките ни са доста либерални, в сравнение с техните”, допълни шефът на Кризисния щаб.

Той посочи, че днес продължава изследването на гетата в София.

Ген. Мутафчийски обясни, че хората, които са пристигнали по черноморието няма как да са под карантина, защото не са дошли от чужбина и са напуснали неофициално гадовете си.

Източник: БЛИЦ

error: Съдържанието на сайта е защитено!