img

Мика Зайкова: Властта ни даде нищо, но от сърце

/
/
/
288 Views

Според оптимистичния вариант на доклада на белгийската банкова група КВС, българският БВП за тази година ще спадне с 4%, според базовия с 10%, а песимистичният показва 12%. Нашият финансов министър обаче е написал, че в песимистичния вариант спадът ще е 3% и ще имаме ръст на БВП от 0.7%. Това е пълен абсурд. Това заяви икономическият експерт Мика Зайкова, предаде „Евроком”.

„В Щатите през 2008 г. също дадоха субсидии. 72% от тези пари влязоха в потреблението. В Англия сега дават за три месеца по 10 000 паунда на домакинство. В Германия – по 900 евро на човек на месец за периода на карантината. Във Франция и Гърция по 600 евро, в Кипър по 400. Освен това комплектът от мерки включва и намаление на ДДС.

Тук дадоха нищо, но от сърце. Казаха ни, че всеки трябва да си плаща и данъците, и сметките. Плюс краткосрочни безлихвени земи от по 1500 лв. за три месеца – с тях домакинство не може да си плати само зимните сметки, да не говорим за връщането. За работниците – също нищо.

Публичният инвеститор не подпомогна икономиката. Чуждите инвеститори пък ни отбягват, защото сме най-корумпираната държава в ЕС.

Ако властта не се огледа какво правят другите страни и не вземе адекватни мерки, нищо добро не ни чака. ЕК изключително много закъсня и доказа, че е бюрократичен орган, който не може да управлява кризи. Ще вземат парите от кохезионните фондове и ще ги раздадат. Бедните още по-бедни, а ние пак на опашката”, коментира икономистът.

Източник: Лупа БГ

error: Съдържанието на сайта е защитено!