img

Гърция забранява движението с лични коли и празнуване на Великден

/
/
/
723 Views

В стремежа си да гарантира, че Гърция няма да се отклони от курса си в битката срещу новия коронавирус по време на великденските празници, правителството не изключва възможността да забрани движението на автомобили от 20:00 часа в събота до 00:00 часа в понеделник, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирани от „Фокус“. 

В хода на брифинг за журналистите говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че „пътуванията до къщите на приятели и роднини за съвместно посрещане на празниците не са позволени“.

Правителството има за цел да предотврати пренаселеността в домове и дворове, което би могло да създаде нови огнища на вируса в критичен момент.

Ако действително бъдат обявени допълнителни ограничения през следващите няколко дни, се очаква те да са последните, както стана ясно в телевизионното обръщение на понеделник от премиера Кириакос Мицотакис, който планира постепенно връщане към нормалния живот.

 

Министър-председателят заяви, че това ще се случва постепенно и поетапно и само ако е подкрепено от научни данни. Той добави, че мерките за защита на възрастните граждани и на страдащите от сериозни заболявания ще останат в сила за по-дълго време.

Премиерът поздрави гърците, че се придържат към ограничителните мерки, прилагани през последните пет седмици, но предупреди за самодоволство, което може да доведе до възраждане на вируса.

„Войната все още не е спечелена“, предупреди той и добави, че гърците са издържали на личните жертви „с високо чувство на отговорност“.

По-рано през деня здравното министерство потвърди още една смърт, свързана с Covid-19, с което общият брой на смъртните случаи е 99.

Говорителят на министерството на здравеопазването и експерт по инфекциозни болести Сотирис Циодрас заяви в ежедневния си брифинг за пресата, че са регистрирани 31 нови случая на вируса, с което те стават общо 2145, от които 56 процента са мъже.

Той каза, че 73 пациенти са интубирани в отделения за интензивно лечение, от които 81 процента също страдат от други състояния или са на възраст над 70 години. Здравните власти са извършили 43 417 теста в страната.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!