img

Генерал Мутафчийски: Най-строгите мерки са в психиатрията! Там вратите нямат брави!

/
/
/
728 Views

„Най-строгият режим е в психиатрите, където нямат дръжки на вратите. 

Случаите в Пловдив ни говорят, че трябва да се вземат по-сериозни мерки. Ключовете са били оставени от вътрешната страна.

Подобни неща трябва да бъдат сериозно проследявани и да не се допуска излизането на тези пациенти“.

Това каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, научи ТРГ.

„Таксиметровите шофьори са задължени да ползват предпазни средства. Издирваме контактното лице в Стара Загора. Както знаете, в селото има повече от 5 случая, е наложена блокада и ще бъде извършено масово тестуване“, обясни още той.

„В Бургас има над 2500 изследвания и резултатите почти напълно съвпадат с резултатите на изследваните полицаи – ниска заболеваемост. Изследвани са полицаи и медицински кадри“, посочи проф. Мутафчийски.

В Стара Загора също вече може да става въпрос за огнище и днес започва масово тестване на населението.

„Първият пациент, който беше установен от Смолян, бе пристигнал от Англия. След това най-вероятно се касае за заболели от ски курорта. Имаше медицински лица, които са се прибрали от Пампорово“, посочи шефът на Кризисния щаб.

Той посочи, че в Кюстендил огнището е в шивашки цех, където има 7 заразени.

„Всеки ден се обсъждат предстоящите празници. Не може да се спази традицията всеки да пътува с близките си. Ще се пътува само по причина – работа, здравословни проблеми и доставка на храни и лекарства. Като се има предвид, че в тези дни почти няма да работят предприятия, на КПП-тата ще връщат всички без основателни причини за пътуванията“, заяви той.

Проф. Мутафчийски припомни, че събирането на хора ще изиграе много лоша шега в този момент.

Проф. Венцислав Мутафчийски обясни какво се случва с труповете на хората, които са били покосени от коронавирус, но близките им са под карантина. Предвид факта, че смъртния акт трябва да се даде на близките роднини на починалите, той обясни, че ситуацията е изключително сложна в някои от случаите.

„Има проблем в това отношение. Знаете, че първите два смъртни случая бяха в хладилниците на „Пирогов“, и още са там. Това се случва, когато цялото семейство са под карантина. Поне шест от синовете и дъщерите бяха в контролната болница“, каза той.

блиц

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!