img

Георги Марков: Ще даря, ама първо да получа! Не може някакъв партиен лидер да ми командва заплатата

/
/
/
647 Views

Ще даря заплатата си за април, на която болница реша, след като я получа, лично – това написа депутатът от ГЕРБ Георги Марков и бивш конституционен съдия в личната си страница във Фейсбук.

Дарението е доброволен и личен акт. Никой не може да дарява от мое име, още по-малко чрез национализация на възнаграждението, което е конституционно установено от Великото народно събрание, добавя още народният представител.

Така Георги Марков се противопоставя на решението на парламента, прието снощи, според което депутати и министри няма да получават заплата за времето на извънредното положение. Сумите ще бъдат превеждани по сметка на Министерство но здравеопазването. Бившият конституционен съдия, бивш велик депутат и сега народен представител от ГЕРБ е убеден, че снощното решение на парламента е в нарушение на Конституцията.

Обикновено Народно събрание не може да вземе решение по нареждане на някой началник, партиен лидер или правителство, народните представители да не получават възнаграждения, тъй като това е прието от ВНС и е уредено със специален текст в Конституцията, заяви пред Епицентър.бг Георги Марков.

Народните представители могат, както е прието в правилника, в най-лошия случай да получават 1/3 от възнаграждението си за това, че не ходят на работа. След това могат да го дарят на „Пирогов“, на „Света Анна“, на когото намерят за добре.

Но никой не може да отнема с решение възнаграждението на народните представители, защото това е удар върху техния статут.

Според Георги Марков, снощното решение на парламента може да падне в съда, ако някой реши да го оспори.

error: Съдържанието на сайта е защитено!