img

Мангъров за изолацията: Заразата ще лумне, когато се отворим

/
/
/
797 Views

„Някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да имам такъв, като слагат в устата ми думи, които не съм казал. Не съм казал непочтителни думи към тях, те си вършат работата, която е много отговорна.“

Това заяви доц. Атанас Мангъров.

Вирусологът е част от Медицинския съвет към МС, който трябваше да дава становища оценадекватни ли са от медицинска гледна точка действията на щаба и да разработи алгоритъм да действията на лекарите у нас срещу заразата, но бе закрит след работа около 10-на дни.

Мангъров стана популярен с тезата за колективния имунитет, според която повече хора трябва да се заразят, за да си тръгне вирусът.

В момента статута на съвета е като на неформална организация. Продължавали да поддържат връзка помежду си, евентуално да дават съвети, обясни Мангъров.

Продължават да се правят изследвания, че този или онзи носи и отделя вируса, но какво от това – трябва да се установи с антитела колко са с имунитет, настоя той отново на тезата си. Набедиха ме, че имам лаборатория и затова искам да изследвам, но не съм лаборатория, която има този мащаб, обясни Мангъров.

Не става дума да се избира кой да умре, а че ако не се действа правилно, ще загинат повече. Ако се затваряме, ще загинат определени болни в малки общности, но когато страната се отвори, всичко ще започне отначало, опонира той на пълната социална изолация.

Поне 70 на сто от населението на земното кълбо трябва да прекара тази нова болест, за да изчезне тя, отново обяви Мангъров. В момента по думите му у нас „нищо особено не се случва – под 600 заразени и 22 -ма умрели“.

Не мога да кажа дали заради тази моя позиция бе закрит медицинският съвет. Винаги съм имал тази позиция като специалист – не съм враг на държавата, какво трябва да стане, за да умират по-малко хора, обобщи доцентът.

Източник: лупа

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!