img

95% от жертвите на вируса са над 60 г., близо 1000 починали в Испания за ден

/
/
/
872 Views

Над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са на възраст над 60 години. Това заяви шефът на бюрото за Европа на Световната здравна организация д-р Ханс Клуге, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите му обаче, възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на заболяването. „Самото схващане, че Ковид-19 засяга само възрастните хора всъщност е погрешно“, добави той.

На онлайн пресконференция днес в Копенхаген Клуге заяви, че „младите не са недосегаеми“ и на практика повтори казаното неотдавна от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според здравната агенция на ООН между 10 и 15 процента от заболелите под 50-годишна възраст са със средна или тежка инфекция.

„Наблюдавани са тежки случаи на заболяването и при юноши, и при хора във вързрастовата група на 20-годишните, като много от тях са били за интензивно лечение, а някои, за съжаление, са починали“, каза Клуге.

По думите му последните статистически данни показват, че в Европа са регистрирани общо 30 098 смъртни случая от Ковид-19, предимно във Италия, Франция и Испания.

„Знаем, че над 95 процента от смъртните случаи са при хора над 60-годишна възраст“, каза той. Над половината са на пациенти над 80-годишна възраст.

Клуге посочи, че в над 96 на сто от случаите тези хора са били с поне едно съпътстващо хронично заболяване като сърдечно-съдово, хипертония или диабет.

„Има и позитивна нотка и тя е, че има данни за хора на над 100-годишна възраст, които са били приети в болница заради Ковид-19 и след това са се възстановили напълно“, каза той.

Междувременно „Дейли Телеграф“ пише, че експертна комисия към Световната здравна организация ще се събере, за да разгледа ново проучване относно това дали всички трябва да носят маски, за да се забави разпространението на коронавируса.

Експертите ще се запознаят с ново проучване на Масачузетския технологичен институт в САЩ, който е установил, че при кашляне вирусът може да се разпространи на 6 метра разстояние, а при кихане може да достигне до 8 метра.

Решение вероятно ще се вземе на базата и на други съображения, като наличност на маските в световен мащаб.

Според първите препоръки на СЗО маски трябва да се носят от здравните работници и хората, които са с положителен тест за коронавирус.

БЛИЗО 1000 ЖЕРТВИ В ИСПАНИЯ ЗА ДЕН

Испания съобщи днес за 950 починали от коронавируса през последните 24 часа – черен рекорд за едно денонощие, предадоха световните агенции.

Така общият брой на жертвите на заразата стана 10 003. За същия период в страната са регистрирани нови 8102 случая, с които болните станаха общо 110 238. Най-много са заразените в столицата Мадрид – 32 155.

Оздравелите от Ковид-19 са 26 743, а повече от 54 000 са хоспитализирани.

Заради пандемията близо 900 000 испанци, повече от половината от тях временно заети, загубиха своята работа, след като от средата на март цялата страна беше поставена под строга карантина, за да се ограничи разпространението на коронавируса, показват данни на социалното осигуряване, цитирани от Ройтерс.

Най-силно засегнати са секторите на туризма и строителството.

Броят на официално регистрираните като безработни в Испания нарасна през март до 3,5 милиона, което е най-високото ниво от април 2017 г. Ройтерс отбелязва, че тези данни не включват всички загубени работни места, тъй като не всички работници са официално регистрирани като безработни.

„Това е абсолютно безпрецедентна ситуация“, заяви на пресконференция министърът на труда Йоланда Диас и добави, че това е най-голямото месечно увеличение на безработицата, което някога е било регистрирано в Испания.

НОВИ ЖЕРТВИ В ЕВРОПА

Броят на смъртните случаи от Ковид-19 в Нидерландия достигна 1339, след като 166 пациенти починаха през последното денонощие, съобщи Ройтерс, като се позовава на здравните власти.

Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус са нараснали с 8 процента и вече са 14 697, предава БТА. В Швейцария през последното денонощие са потвърдени 1128 случая на коронавирус, с което общият им брой достигна 17 139.

Броят на смъртните случаи нарасна до 432, след като починаха 54-има пациенти, предаде ТАСС, като се позовава на Федералния департамент на здравеопазването.

Близо 139 хиляди жители на страната досега са тестувани за коронавирус и той е бил установен при 15 процента от тях.

Средната възраст на заразените е 53 години.

ПОЧТИ МИЛИОН ЗАРАЗЕНИ В ЦЯЛ СВЯТ

Броят на заразените с коронавирус по света наближава 1 милион души. Световната здравна организация отчете още 46 хиляди случая през последния ден, с което регистрираните вече са над 940 хиляди.

Най-тежко остава положението в Италия, Испания и САЩ. Двете европейски страни имат по над 100 хиляди болни, а Вашингтон тази нощ отчете преминаването на границата от 200 хиляди. На този фон редица държави обявиха, че ще удължат мерките за карантина и социално дистанциране, които наложиха.

„От 1 март в болниците във Франция са починали 4032 души. Това означава, че 502-ма са починали само през изминалия ден. 83% от тези хора са на над 70-годишна възраст.

Към този момент имаме 6017 пациенти в критично състояние, които се нуждаят от постоянно наблюдение. Това е повече от целия капацитет на Франция за подобни случаи, който беше около 5000 души преди кризата“, заяви Жером Саломон, директор на Агенцията за обществено здраве на Франция.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!