img

След Великобритания, Испания, Италия и Германия заплака: Върнете ни българите!

/
/
/
5484 Views

В централните новини на Първи канал по немската телевизия, след като ни запознаха с последните вести за вирусната обстановка, след като включиха преки репортажи от най-засегнатите страни, изведнъж заговориха за българите и за румънците.

Понеже германците мислят не само какво е днес, а как ще бъде и утре и в следващите месеци, те изразиха сериозна загриженост  за реколтата от аспержи, която вече се събира от техните полета.

Видяхме безкрайни редици на загърнатите и вече годни да се събират аспержи. Работеха неколцина труженици. А местната производителка беше извънредно притеснена: Ето, на, няма ги българите, няма ги и румънците, които са основните работници при  вадене на реколтата от аспержи.

На препоръката да се викнат на помощ местни студенти, производителката заяви, че това са много тежки кошници, тежат по 25 килограма и студентите няма да могат да се справят с работата както трябва.

Последваха притеснения и за това,  кой сега ще се грижи за възрастните хора, откъде ще се вземат болногледачите, след като основният контингент от българи и румънци го няма на пазара за тези услуги. Веднага бяха включени преки репортажи от Румъния и от България, както и преки въпроси кога ще се появят необходимите работници в Германия.

Но отговорът беше отчайващ за германските работодатели. Българинът си го каза веднага простичко: сигурно няма да отидат тази година да събират аспержи, защото ги е страх от коранавируса. Както и няма да отидат родните болногледачи да полагат грижи за престарелите германци по същите причини.

Мъката е взаимна.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!