img

Удължават извънредното положение след 13 април!?

/
/
/
12263 Views

Военният министър Красимир Каракачанов прогнозира, че обявеното в България извънредно положение ще бъде удължено отвъд датата, до която беше гласувано засега от парламента – 13 април.

По bTV той призова гражданите към спокойствие, както и да не се притесняват от разширените правомощия, които армията получи със закона за извънредното положение заради коронавируса. Министърът заяви, че военните няма да излизат извън разписаните в закона дейности и обеща, че няма да има танкове по улицата.

„Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише – контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана“, обясни Каракачанов. „Ние се борим не с външен противник, а с вирус – няма нужда от танкове“, допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност. „В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа“, каза Красимир Каракачанов.

Армията, която само за часове разгърна полева болница в зала „Арена Армеец“, ще тренира изграждане на такива в още три града – Пловдив, Варна и Русе. При нужда в тях могат да се настаняват хора под карантина, заради коронавируса, но не и да се лекуват тежко болни.

Само ден по-рано парламентът одобри предложение на ГЕРБ да се даде на правителството властта да включи армията в прилагането на мерките против епидемията. При нужда военните ще бъдат изкарани на улицата, при което ще имат правото да извършват проверки за самоличност, да задържат хора и коли до пристигането на полицията, а когато им се окаже съпротива или бъдат нападнати – да използват физическа сила и помощни средства. От БСП обявиха, че така се възлагат полицейски правомощия на армията, което би означавало, че полицията и жандармерията са се провалили в задачите си. Социалистите намекнаха и, че това е приплъзване от извънредно към военно положение – за каквото преди дни заговори главният прокурор Иван Гешев. „Да не се окаже, че невидимият враг не е вирусът, а правата на гражданите”, каза соцдепутатът Крум Зарков, предава вестник СЕГА.

В същото време за първи път съд постанови арест по скайп. Мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови Районният съд в Кюстендил за 33-годишния Георги С. от Разлог, като това стана със скайп връзка със следствения арест, където е задържаният, предаде БНР.

Вместо да бъде доведен от съдебната охрана в съдебната зала, там беше адвокатът му. Заседанието беше технически добре обезпечено, не се наложиха прекъсвания, коментират от екипа на районния съд. Дадена е последна дума на обвиняемия преди решението, който той изрекъл по скайпа. Мъжът е привлечен за участие в измама с пелети, разказва още Националното радио.

По това досъдебно производство с мярка „задържане под стража“ са още двама.

Съставът постанови мярка за задържане за 33-годишния мъж. Определението подлежи на обжалване с частна жалба и протест в тридневен срок.

Вече се прави подготовка такова заседание със скайп връзка да се проведе и в районният съд в Дупница, обвиняемата е млада жена от село Яхиново, която нападнала и опитала да прободе мъж в областта на главата.

Скайп връзката при съдебни заседания е като мярка срещу разпространението на коронавируса, коментират работещи в съдебната система.

Източник: дунавмост

error: Съдържанието на сайта е защитено!