img

Българка в Англия: дават ми 7000лв да се заразя с COVID- 19

/
/
/
1385 Views

Клегите от https://momichetata.com/ разказаха една доста интересна история на наша сънародничка във Велобритания и каква е идеята на правителството там за справяне с вируса. Интересно доста?

Мариана Климентиева е български журналист, който с тревога следи случващото се в британската столица.

За Момичетата от града тя разказа за настроенията сред жителите на Острова и мерките, които правителството на Борис Джонсън (не)взима за справяне с кризата. Както винаги, англичаните си остават странни птици със свой поглед върху нещата.

За статистиката:

В момента във Великобритания са заразени 1950 души, а COVID-19 вече взе 51 жертви.

Празни рафтове в големите хранителни вериги в Лондон вече са обичайна гледка. Най-дефицитна стока е дезинфектантът за ръце. Големите супермаркети молят клиентите си да не се поддават на масовата психоза и да пазаруват най-необходимото за семействата и близките си. Лондончани разграбиха и щандовете с алкохол. Най-търсена е водката.

Много семейства си правят домашен дезинфектант: алое вера, водка и арганово масло.

Въпреки предупрежденията да се ограничат социалните контакти, по улиците хората се движат без маски и ръкавици. Пъбовете се пръскат по шевовете. В метрото и магазините рядко може да видиш някой с маска. Ако си с такава, те гледат все едно си заразен с коронавируса.

 

Университетите, училищата и детските градини не са затворени.

Близо 650 000 родители са се подписали в петиция за затваряне на учебните заведения.

За разлика от България, където е въведено извънредно положение, във Великобритания здравните власти използват друга тактика за справяне с пандемията. Според стратегията вирусът трябва да премине през цялото население, създавайки колективен имунитет. Според Агенцията за обществено здраве (PHE) на Острова

поне 70% ще трябва да преживеят болестта, да създадат имунитет към нея

за да може тя да бъде спряна. Това означава около 47 милиона жители във Великобритания да се разболеят и да оздравеят, около 1 милион да починат и още 8 милиона ще имат нужда от животоспасяваща помощ.

 

В търсене на ваксина срещу коронавируса, учените в Лондон предлагат на доброволци да бъдат заразени с COVID-19, съобщи британският The Times.

За смелостта си ще получат 3500 британски паунда.

 

Сумата не е малка и доста хора се замислят дали да не участват. В експеримента се включи и българската студентка по право Мария Пиргова. „Много съм натоварена в университета, така че нямам време да си намеря и работа. Ще използвам парите, за да си платя сметките, докато уча за изпитите през май“, разказа Пиргова пред The Times.

Покрай пандемията започва и увеличаването на безработицата. Масово хотелите в Лондон освобождават персонал. За три месеца се спира и издаването на Национален осигурителен номер, без който не може да се работи в Англия. Безработицата ще създаде и предпоставки за увеличение на престъпността

В понеделник сутринта на “Кингс Роуд” бе разбит клон на банка Metro. Задават се тежки времена, а според представители на NHS (Националната здравна служба) кризата във Великобритания може да продължи до пролетта на 2021 г.

error: Съдържанието на сайта е защитено!