img

4 основни грешки, които правят шофьорите при изпреварване на камиони

/
/
/
819 Views

Всяко изпреварване на пътя е много важно и отговорно, изискващо високо ниво на внимание и спазване на правилата на пътното движение до най-малки подробности.

В същото време много водачи допускат редица грешки при опитите си да изпреварят движещия се отпред тежък и дълъг камион.

1. Плътно приближаване до тира

Първата, основна, най-често срещана и в същото време една от най-страшните грешки. Има голяма група от шофьори, които се притискат към тира преди да изпреварят. Правенето на това определено не си струва, тъй като подобно сближаване драстично намалява видимостта. Съответно, без добра гледка, водачът може да изскочи точно пред идваща отсреща кола.

2. Не се оглеждат какво се случва отстрани

Това, че всичко отпред е чисто, изобщо не означава, че можете да решите и лесно да направите маневра по този начин. Редица шофьори забравят да видят как стоят нещата отстрани. Може да се случи така, че точно в този момент колата зад вас вече е започнала да изпреварва. Ето защо, преди да извършите маневрата, трябва да се уверите, че всичко е чисто отзад и отстрани.

3. Твърде дълго изпреварване

В никакъв случай не трябва да се опитва водач да изпревари дълга верига от коли. Много вероятно опитът да се премине през целия поток да завърши изключително печално. Рано или късно автомобил ще тръгне по насрещната лента и в този случай вече няма да има (най-вероятно) къде да се застане.

4. Надценяване на възможностите

Тази грешка до голяма степен съответства на описаната по-горе. Не бива да се опитвате да изпреварвате, когато няма пълна сигурност, че автомобилът ще може да се справи с замислената маневра за кратък период от време.

На първо място, това се отнася до собствениците на не твърде продуктивни автомобили, които не могат да демонстрират чудесата на скоростта, дори да натиснат педала до пода. /auto.blitz.bg

error: Съдържанието на сайта е защитено!