img

Радослав Каратанчев: Да стопанисваш нещо, което не е твое, ако блока излезе от годност губиш собственост. Връщам прилежащите зелени площи и парцели на етажна собственост!

/
/
/
110 Views

Сред приоритетите ми като кмет, който смятам за изключително важен, е да върна зелените прилежащи площи на собствениците и етажната собственост. Какво имам предвид?

Градинките пред панелните блокове често изглеждат като ничия собственост. Притежателите на апартаменти в сградата нямат права върху земята, върху която тя е построена, и въпреки че не им е безразлично как изглежда, нямат и стимули да инвестират в нея. Ако решат да го направят на своя глава, дори рискуват да бъдат глобени.

В момента малко известен факт е, че парцелите под повечето стари сгради са собственост на Общината. Какво ще рече това – ако решим да посадим дръвче на тези площи – можем да бъдем глобени от общината. Ако не почистим тези части и не се грижим за тях – пак можем да бъдем глобени. Ако се случи нещо с блока и илезе от годност за живеене, земята е общинска и губим всичко, ако в кратък срок не построим със свои средства блока отново. Това е непосилно за 90% от софийските граждани и е нов капан заложен в близко бъдеще.

Тези и други разпоредби фигурират в общинска наредба, с която уж се регламентират „правата и задълженията“ на хората от блоковете при управлението на пространствата около сградите им.

На практика обаче за Общината остава само правото да събира данъците ни, а поддръжката на прилежащата площ става изцяло за сметка на етажната собственост. Тя е нейно задължение, като в замяна собствениците не получават никакви права. Даже възникват редица ограничения. По този начин Общината прехвърля на хората свои задължения, като им дава „правото“ да се наслаждават на платеното и направеното от тях. И ако го направят и вандали го потрошат, както твърде често се случва, общината ще ги глоби… Що за парадокс?!

Да стопанисваш нещо, което не е твое – единственият разумен въпрос е ЗАЩО? Да се прехвърли собствеността, а оттам нататък българинът ще измисли как да се грижи за нея – реклами ли ще са, под наем и тротоарно право ли ще е – все ще се измисли нещо. А общината пак иска само да взема, а някой друг да се ангажира и да работи.

Моята идея е всички собственици да бъдат защитени и да имат собственост над земята на прилежащия парцел без право на надземен строеж, изключвайки детски площадки. Това ще даде възможност за изграждане на подземни паркоместа и облагородяване на общите части, чието финансиране може да бъде подпомогнато и менажирано от общината.

Казвам се Радослав Каратанчев, кандидат за кмет на София, родом от София. Спортист с множество отличия – два пъти републикански шампион по академично гребане, съчетал съм и образованието – завършил „Роботика“ в Техническия университет София, бизнесмен с успешни проекти в България и САЩ, същевременно любящ съпруг и баща на четири прекрасни и реализирали се в живота дъщери.

Кандидатирам се за кмет на София, защото считам, че София има нужда от пряка демокрация и местни референдуми. Властта трябва да бъде в ръцете на хората, а не задушена в бюрокрацията. Така ще изчезне отдалечването на институции и граждани, и ще се намали драстично шанса за корупция. Управлявам почтено и чисто бизнеса си и смятам да наложа този стандарт в община София.

error: Съдържанието на сайта е защитено!