img

Изумително: 2100-годишен „iPhone“ е открит в гроба на младата жена

/
/
/
1944 Views

От гроба на млада жена при разкопки е открит забележителен обект на 2137 години, който много прилича на iPhone. Структурата е изработена от вид лигнит – с вложки от полускъпоценни камъни, съобщава „Мирър“.

Той е открит в некропола Ала-Тей след като е пресушено водохранилище близо до Саяно Шушенския язовир и най-голямата в Русия електроцентрала.

Експертите твърдят, че починалата е била модерна млада жена, която е живяла в епохата Хуну в южната част на Русия. Смята се, че тя може да е носила предмета като катарама за колан.

„Погребението на Наташа с iPhone от епохата на Хуну е едно от най-интересните неща в некропола.

„Нейният беше единственият колан, украсен с китайски монети уджу, което ни помогна да го датираме“, казва д-р Павел Леус, който ръководи екипа от археолози през лятото.

Снимките на аксесоара правят впечатление с изключителните му тюркоазени и червени инкрустации.

Находката е открита в района на Тува, който е до голяма степен планински с красива природа – място за почивка, посещавано редовно от руския президент Владимир Путин.

В района са разположени и други гробове от праисторически цивилизации, датирани от бронзовата епоха до времето на Чингис хан.

Д-р Марина Килуновская от Санкт Петербургския институт за културна история, която ръководи археологическата дейност заявява: „Този некропол е научна сензация. Имахме невероятен късмет да намерихме тези погребения на богати хунски номади, които не са ограбени от (древни) иманяри.“

Учените признават, че са в надпревара с времето да разгледат обектите и да спасят безценните съкровища от евентуални водни поражения.

Превод и редакция: БЛИЦ

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!