img

Медът и неговите над 40 ползи за здравето! Прочетете!

/
/
/
485 Views

Медът има качества, за които дори не сте предполагали! Разберете повече в статията!

Повечето хора в днешно време разчитат на конвенционалната медицина и химически произведените хапчета, без да обръщат внимание на природните традиционни лекарства и естествени средства, които са били използвани от нашите предци. Например, медът, популярен народен лек, е по-сладък от захарта и е много по-полезен. Той се разгражда в телата ни много по-лесно и по-бързо. В качеството си на продукт със сравнително нисък гликемичен индекс, медът постепенно се абсорбира от кръвния поток.

Според едно изследване, медът има способността да стимулира и възстановява съня, като работи на две нива.

На първо място, той осигурява правилното снабдяване на черния дроб с гликоген през нощта. Както отбелязва д-р Фессенден, средностатистическият възрастен черен дроб съдържа 75-100 грама пространство за съхранение на гликоген, което варира в зависимост от размера на тялото, както и пола.

През деня, тялото изразходва 10 грама гликоген на час, оставяйки доста ниски запаси във времето, когато трябва да спите – около 23:00.

Над 40 невероятни ползи за здравето на суровия мед:

  • Повишава имунитета.
  • Осигурява витамини, минерали и антиоксиданти.
  • Има антибактериални и противогъбични свойства.
  • Повишава нивата на енергия и намалява умората.
  • Поддържа растежа на полезните бактерии в червата.
  • Стимулира загубата на тегло. За най-добри резултати пийте топла вода с мед и лимон всяка сутрин.
  • Въпреки че медът има повече калории от захарта, той разгражда мазнините, които се съхраняват в организма, ако се консумира с топла вода.
  • Подобрява кръвообращението, което, от своя страна, предотвратява сърдечни заболявания.
  • Облекчава болките в гърлото.
  • Възстановява зрението. Смесете две супени лъжици мед със сок от моркови и пийте всеки ден.
  • Подобрява храносмилането и помага в лечението на киселинен рефлукс.
  • Намалява възпалението и болката.
  • Алкализира нивото на рН в тялото.
  • Съдържа фитонутриенти, които имат антитуморни и антиракови свойства.
  • Дезинфекцира рани и успокоява изгаряния. Смесете мед с чесън и приложете пастата върху раната.
  • Убива бактериите, които причиняват акне.
  • Предотвратява ниското ниво на левкоцити.
  • Бори се с алергията към полени. Консумирайте по една чаена лъжичка мед по няколко пъти на ден в продължение на няколко месеца преди сезона на алергиите.
  • Изчиства паразитите от дебелото черво и черния дроб.
  • Лекува махмурлук – смесете 15 мл мед с 70 мл органично кисело мляко и 80 мл портокалов сок.
  • За да облекчите екзема, разбъркайте черен пипер, мед и джинджифил до образуването на крем, който трябва да приложите директно върху кожата.
  • Помага в лечението на проблеми с кожата на главата и пърхота.
  • Облекчава стомашно-чревни нарушения и язви.
  • Комбинацията от мед и канела помага при артрит. Нанесете сместа върху засегнатата част на тялото.
  • Увеличава издръжливостта на атлетите.
  • Помага в лечението на депресия и тревожност.
  • Намалява метаболитния стрес.
  • Лекува зъбобол: Смесете мед и канела, за да направите паста и нанесете върху болния зъб.
  • Изчиства синусите: Смесете една чаена лъжичка сок от джинджифил с една чаена лъжичка мед и пийте два или три пъти на ден.
  • Облекчава сутрешното гадене.
  • Овлажнява кожата.
  • Помага да се отървете от хълцането.
  • Помага при възпалено око. Смесете чаша вода с една чаена лъжичка мед и капнете в засегнатото око.
  • Пийте половин чаша топла вода с няколко супени лъжици мед за облекчаване на главоболието и стреса.
  • Добавете мед във ваната, за да омекотите кожата.
  • Яжте две супени лъжици ябълков оцет и една супена лъжица мед преди лягане, за да облекчите крампите на краката.
  • Смесете чаена лъжичка канела и мед в гореща вода, за да се отървете от лошия дъх в устата.
  • Смесете две супени лъжици мед и три супени лъжици канела и 16 унции чай за понижаване на холестерола.

Когато избирате мед се уверете, че е суров и органичен. Не го затопляйте, тъй като по време на този процес се разрушават ензимите и хранителните му вещества. Суровият мед е най-добрият вариант, тъй като осигурява имунитет, чрез който тялото се адаптира към околната среда.

Източник: Букварче

loading...
error: Съдържанието на сайта е защитено!