img

14 години по-късно: Разстрелът на Георги Илиев – много версии, малко доказателства

/
/
/
2590 Views
Точно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев, все още има повече въпроси, отколкото отговори. За разстрела на наследника на империята ВИС има само версии кой е поръчителят, но не и доказателства.

Смъртоносен куршум застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведения “Буда бар” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато настроение след победата на футболния му отбор “Локомотив” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия предварителен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас.

Във фаталната вечер Илиев решава да отпразнува добрата игра на отбора му в “Буда бар”. Сяда в сепаре, което винаги било запазено за него и компанията му. Малко пред 23,30 ч се обажда по телефона на Емил Наков, който е изпълнителен директор на “Локомотив”. Илиев се изправя и бавно крачи из бара, докато говори.

Босът на ВАИ-Холдинг казва на Наков да обяви по-високи премии за играчите на отбора и да покани отбора в “Буда бар”. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, въпреки многобройната охрана на Илиев. Куршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

По-късно става ясно, че по телефона Илиев настоява с тима да бъде и Наков, който напоследък избягвал банкети и празненства.
“Хайде бе, отпусни я тази душа. Няма за кога.

Ела да празнуваме”, са последните думи на Георги Илиев, свидетелства Емил Наков. “След това изведнъж спря да говори. Чуваше се суматоха в слушалката. Затворих и го набрах отново, но никой не вдигаше. Десетина минути по-късно разбрах какво се е случило”, спомня си по-късно Наков.

Първоначално криминалисти смятат, че убиецът е стрелял от покрива на някои от близките хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след екзекуцията е намерена пушка в зелен плет около хотел “Хризантема”.

Оказало се, че тя е “Аншуц”, 22-и калибър. Години след покушението полицаи стигат до хората, които са я внесли у нас законно. След това тя е препродавана няколко пъти и в един момент следите й се губят.

След разстрела разследващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВАИ-Холдинг. От конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за завладяване на терени по морето и дори за личен конфликт. На няколко пъти разследването бе прекратявано, след което бе възобновявано заради нови данни.

Засега една от основните версии е, че екзекуцията е поръчана от перничанина Васил Арарски-Райко Кръвта.

Райко Кръвта – мъртъв, но заподозрян

Според събрани от криминалисти данни и свидетелски показания станало ясно, че между Илиев и Кръвта имало конфликт. Шефът на ВАИ-Холдинг подозирал перничанина, че е разстрелял добрия му приятел Васил Горчев-Кьоравия. Той е убит с куршум в главата на 20 януари 2005 г. в центъра на Благоевград.

Според различни слухове дни преди покушението, един от най-приближените на Кръвта му се оплакал, че Горчев иска 400 000 лева от продажба на дрога, иначе ще го ликвидира. Това ядосало перничанина и той взел на мушка Кьоравия. Два месеца по-късно Георги Илиев привикал Кръвта. Твърди се, че на тази среща Райко бил жестоко унизен и заплашван.

Тогава 35-годишният перничанин решил да отмъсти, защото се изплашил, че може скоро да е мъртъв. Свидетели твърдяли, че Кръвта и негови хора прекарали почти цялото лято на 2005 г. в района на Слънчев бряг, за да изучат навиците на Георги Илиев. Все още обаче няма яснота кой точно е изстрелял куршума.

Райко Кръвта е убит на 13 октомври 2005 г., пред хотел “Струма” в Перник.

Версията за конфликт между Кръвта и Илиев съобщи през 2013 г. и тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той го направи след арестите на т. нар. банда “Килърите 3”, в която бе и бащата на Кръвта – Васил Василев-Бай Васо.

“Има лица, които не са между живите и ще ми е трудно да ги обсъждам. Има оперативни данни, които свързват групата с убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев. Връзката между “Килърите 3” и убийството на боса на “ВИС-2” Георги Илиев съществува в кориците на делото”, обяви тогава Лазаров.

В крайна сметка през май 2017 г. бащата на Райко Кръвта получи присъда от 7 г. за ръководител на “Килърите 3”. Най-довереният му човек Милчо Петров-Чироза – 20 години за убийството на перничанин. В присъдата срещу тях не стана дума за покушението срещу Георги Илиев.

Така, въпреки свидетелски показания и събрани нови данни, разследването по това “студено досие” си остава все още без железни доказателства и е срещу неизвестен извършител.

Смърт През 10 години
Брат му ликвидиран на път за ресторант „Мираж”

Братът на Георги Илиев – Васил, бе разстрелян десет години по-рано. Основателят на групировката ВИС, прекръстена по-късно на ВАИ Холдинг, бе покосен от куршуми на 25 април 1995 г.

30-годишният бивш борец отивал към любимия си ресторант “Мираж” в столичния кв. “Емил Марков”. Бил зад волана на сребрист “Мерцедес”, но се движел бавно по ул. “Никола Каменов”, тъй като по нея имало много дупки.

В този момент пред колата изскочили убийци и открили стрелба. Илиев издъхва на място.

Доста време след разстрела близо до мястото на покушението е открит картечен пистолет “Заги” без номера. До ден днешен убийството е неразкрито, а версиите се рояха една след друга. Смяташе се, че Илиев е ликвидиран от спецслужбите, от свои хора, от конкуренти или от чужденци, заради провалена сделка с петрол.

След смъртта му групировката ВИС е наследена от брат му Георги. Той успява да я развие, започва и да легализира голяма част от дейността. Навлиза в почти всички сфери на бизнеса. След смъртта на Георги Илиев обаче холдингът е раздробен на малки фирми, които се контролират от приближени до някогашната групировка. Дори любимият на висаджиите ресторант “Мираж” наскоро бе разрушен.

Източник: Труд

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!