img

Пилотът, който приземи самолет в нива: Не съм герой, просто спасих пътниците и екипажа (видео)

/
/
/
1224 Views

Пилотът-герой, който приземи аварийно руски самолет с 233 пътници на борда в царевична нива, е действал хладнокръвно с една единствена мисъл – как да кацне възможно най-меко. Това разказа самият Дамир Юсупов след инцидента, който по чудо се размина без жертви, пише Daily Mail.

Полетът от Москва до Симферопол, Крим, се сблъскал с ято чайки, както стана ясно още вчера.

“Излетяхме и усетих как единият двигател отказва, имали сме такива тренировки и реших да обърна, за да кацна на летището. Тогава разбрахме, че и вторият двигател губи мощност. Ситуацията бързо се влошаваше, постоянно търсихме решение, но нямахме време”, допълни пилотът.

Той се обадил до летището с молба да направи аварийно кацане, но в крайна сметка бил принуден да приземи самолета в царевичната нива.

Юсупов  успява да приземи машината с изключени двигатели и без колесник. 41-годишният пилот е приветстван като герой заради успешното кацане, при което само няколко души са леко пострадали.

Капитан Юсупов сподели как малко след инцидента се качил обратно в пилотската кабина и се обадил на жена си, за да ѝ разкаже какво се е случило.„След като успешно евакуирахме пътниците, излязох от кабината, обиколих самолета, разгледах какви са външните повреди. Върнах се в пилотската кабина и оттам се обадих на жена си.

“Много хора казват, че съм герой, но за да бъда честен, изобщо не се чувствам такъв, защото направих това, което трябваше да направя: спасих самолета, пътниците и екипажа”, казва Дамир Юсупов.

Източник: Daily Mail

error: Съдържанието на сайта е защитено!