img

Българите живеят с 515 лева на месец

/
/
/
896 Views

Българите живеят средно с 515 лв. на месец, сочат данните на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за юни е 1253 лв. Но парите се разделят между всички членове на домакинствата, и ако в семейството има деца, безработен или пенсионер, доходите на човек падат значително.

За година доходите на хората са нараснали с 4,9%. Най-голяма роля за това имат заплатите. Доходите от заплати са се увеличили със 7% за година и вече формират 57,8% от всички пари на домакинствата. Следващото най-голямо перо в доходите на семействата са пенсиите. Те нарастват с 3,4% и формират 27,6% от семейните доходи. Най-голям ръст има в изплащаните социални обезщетения и помощи – с 33%. Ако социалните помощи се добавят към пенсиите, се оказва че 30,5%, или всеки трети лев в семейните бюджети, идват от държавната хазна.

Разходите за прехрана са нараснали с 5% за година, или малко повече от увеличението на доходите. В резултат 31,5% от разходите на домакинствата отиват за храна и безалкохолни.

За данъци и осигуровки домакинствата дават 13,7% от парите си, което е повече от разходите за наеми и битови сметки, за които отиват 12,5% от семейния бюджет. Разходите за здравеопазване са нараснали с 25% за година и вече имат дял от 5,8% в семейния бюджет.

Източник: all112

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!