img

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако цял месец клякате по 100 пъти на ден

/
/
/
1043 Views

Не разполагате нито с време, нито с възможност да спортувате по час и половина-два дневно? Тогава започвайте да клякате! Доказано е, че това просто упражнение, познато ни до болка от часовете по физическо възпитание, е от голяма полза за човешкото тяло.

Започваме с нещо, за което много дами мечтаят – лесно отслабване. Човек, който тежи например 70-80 кг, клякайки 100 пъти, изгаря около 40-50 калории. Струва си да се отбележи, че колкото по-високо е телесното тегло, толкова по-голям е броят на калориите, които ще бъдат изгорени.

За да засилите ефекта от клякането, можете да използвате тежести или гири. В този случай със 100 клека броят на изгорените калории може да се увеличи до 200-400, в зависимост от интензивността на натоварването.

Практиката показва, че ако изпълнявате упражнението правилно в рамките на няколко седмици, ще се разделите с 1-2 кг. от теглото си. В процеса на изпълнение на стандартния комплекс тялото е напълно наситено с кислород, а метаболитните процеси се ускоряват.

Резултатите от наблюденията ясно показват, че ако целта ви е да отслабнете, най-добре е да клякате сутрин. Ако искате мускули – оптималното време за изпълнение на упражнението е вечер.

Колкото и невероятно да звучи, но клякането повишава работоспособността. Човек, който кляка редовно,  започва да чувства истински прилив на енергия, в резултат на което нивото на работоспособността му се увеличава.

Всичко това се дължи на благотворния ефект, което упражнението оказва върху мозъчните клетки и кръвоносните съдове. Само седмица след като сте започнали да клякате, ще забележите, че сте станали по-енергични, устойчиви на стрес, съсредоточени и внимателни.

Клякането укрепва и сърдечно-съдовата система. Това се дължи на факта, че по време на подобна тренировка венозното кръвообращение започва да функционира по-активно, в резултат на което кръвта веднага отива към сърцето.

На фона на протичащите процеси, работата на сърдечния мускул се облекчава значително. Малко хора осъзнават, че редовните клекове влияят върху укрепването на дихателната и нервната системи, както и на вестибуларния апарат.

Със 100 клека дневно фигурата ви ще придобие и по-ясни очертания. И това само след 6-8 седмици редовни и правилно изпълнени упражнения. Очертанията на талията и бедрата стават по-ясни, а задните части получават приятна еластичност.

Промените се отразяват и на коремните мускули, които ще придобият много по-видими и стегнати форми.

Хората, които клякат по 100 пъти дневно, укрепват ставите и сухожилията си. Те много рядко могат да станат жертва на навяхвания и натъртвания, а ако все пак подобна неприятност се случи, последствията са незначителни.

Между другото, с полуклекове можете да се отървете от досадните болки в колената и ставите. Ако ви мъчат подобни проблеми, можете да практикувате и дълбоки клекове, но трябва да имате предвид, че те създават голямо натоварване върху колената и затова е най-добре да не рискувате.

Клякайки редовно, ще повишите значително и издържливостта си. Разбира се, ефектът няма да дойде веднага. След първите два-три дни единственото, което ще постигнете, са мускулна болка и умора. В този момент е много важно да не се отказвате, а да продължите.

Практиката показва, че след седмица ще изпълнявате упражнението много по-лесно, а след първите 10 дни ефектът от него ще се забелязва от всички. След 3 седмици краката ви ще станат доста по-стегнати и ще спрете да изпитвате недостиг на въздух по време на тренировката.

Преди да започнете да изпълнявате упражнението, не забравяйте да загреете с въртеливи движения на краката и свиване и разгъването на колената. Така коленните стави и мускулите ще станат по-пластични, а тренировката – по-ефективна.

Специално внимание трябва да обърнете и на избора на режим за клякане. Най-добре е да започнете от 100 пъти на ден, като ги разделяте на 5 серии от по 20 пъти.

След като мускулите свикнат с натоварването, е препоръчително целият комплекс да се раздели на две серии от по 50 клякания. Накрая трябва да постигнете резултата 100 клека за 5-8 минути.

Първоначално е полезно упражнението да се изпълнява бавно. Увеличаването на натоварването и темпото е подходящо чак когато мускулите са придобили определен тонус.

Ефективността на упражнението зависи пряко от правилното му изпълнение. За да го направите по най-добрия начин, заемете уверена позиция. Краката трябва да са на ширината на раменете, успоредни един на друг. Ръцете ви трябва да стоят на кръста или да са протегнати напред.

Когато клякате, гърбът ви трябва да е изпънат като струна.  Докато изпълнявате упражнението, гледайте само напред, без да отлепяте пети от пода.

Ако желаете докато клякате да стегнете и коремните мускули, трябва да напрегнете точно тази област. А ако искате да включите и тежести към упражнението, е добре да го направите 2-3 седмици след началото на тренировките.

Тежестите ще добавят допълнително натоварване, а това ще се отрази най-напред на състоянието на мускулите. /jenata.blitz.bg

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!