img

Бързо отивайте на лекар ако имате тлъстини по тези части от тялото

/
/
/
557 Views

Изследване на група жени, които се намират в менопауза разкрива, че сърдечносъдовият риск е свързан с натрупването на мазнините по тялото.

Проучванията сочат, че индексът на телесна маса на човек (ИТМ), изчислен на базата на общото тегло и височината, е свързан с риска от сърдечносъдови събития.

Колкото по-висок е ИТМ на даден човек, толкова по-голям е рискът от инсулт, сърдечни заболявания и подобни събития и състояния.

Новите изследвания от Медицинския колеж на Алберт Айнщайн в Ню Йорк и други институции насочват към още един потенциален фактор, а именно – къде мазнините се натрупват по тялото, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Новото проучване, резултатите от което са публикувани в Европейския сърдечен журнал, разглежда данни от 161 808 жени на възраст 50-79 години, за да се установи дали ИТМ или разпределението на мазнините е свързано с кардиоваскуларен риск.

 

Всички участници били записани в Инициативата за здраве на жените. Последващата информация за здравето им била на разположение от 1999 г. до края на февруари 2017 г.

През целия период на изследването обаче изследователите регистрирали 291 нови случая на сърдечносъдови заболявания.

Въпросът е във формата на тялото

В проучването изследователите измервали мастната тъкан в тялото чрез двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия, вид сканиране, което оценява мастната, мускулната и костната плътност на човека. Екипът намерил модел.

Жените с най-висок процент на мазнини около корема и ханша, давайки им форма на тялото тип ябълка, са имали най-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Тези жени са имали повече от три пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания от връстниците им с нисък процент на мазнини около корема и по-висок процент мазнини по краката – форма на тялото тип круша.

 

“Все пак, телесното тегло изглежда не засяга този риск.

Нашите резултати показват, че жените в постменопауза, въпреки че имат нормално тегло, могат да имат различен риск от сърдечносъдови заболявания поради различното разпределение на мазнините около талията или по краката им.

В допълнение към общия контрол на телесното тегло, хората може да се наложи да обръщат внимание и на регионалните си мазнини, дори и на тези, които имат нормален ИТМ”, казва водещият автор д-р Кибин Ки.

Освен това изследователите твърдят, че само намаляването на количеството на мастните телесни мазнини може да помогне за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Изследователите изчисляват, че при около 6 от 1000 участници на година може да се предотвратят сърдечносъдовите заболявания.

Сред 1000 жени, които увеличават мастната тъкан между 42 и 49%, около три случая на сърдечносъдови заболявания на година могат да бъдат предотвратени, установили изследователите.

 

Необходимост от по-добри резултати

Въпреки това д-р Ки предупреждава, че тези данни може да не се отнасят за всички.

“Важно е да се отбележи, че участниците в нашето проучване са били жени в постменопауза, които са имали относително по-висока мастна маса както в зоните на талията, така и по краката им.

Дали моделът на асоциациите може да се обобщи за по-младите жени и за мъжете, които имат относително по-ниски регионални мазнинни нива, остава неясно”, казва той.

В същото време, изследователите смятат, че настоящите им открития дават основание да се използват измервания, различни от ИТМ, когато се има предвид рискът от сърдечносъдови заболявания.

“В рутинната клинична практика ИТМ е общ подход за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания, но обикновено само при хора с ИТМ между 25 и 34,9”, обяснява Ки.

 

– “Някои хора, които са категоризирани с нормално тегло, може да не бъдат признати като изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, дължащи се на разпределението на телесните мазнини, и затова да не се препоръчват превантивни мерки.

Нашите констатации подчертават необходимостта от използване на антропометрични мерки, които по-добре отразяват регионалното разпределение на мазнините, за да се идентифицира повишеният риск от сърдечносъдови заболявания.

Това са важни изследователски насоки за бъдещи изследвания на хората”, добавя той.

Източник: За жената

error: Съдържанието на сайта е защитено!