img

Българите – по-добре платени от македонците, румънците, черногорците, сърбите. Кои са пред нас?

/
/
/
1057 Views

Най-високата средна месечна заплата в Западните Балкани през тази година е в Словения – 1113 евро, докато най-ниската е в Македония, където средното месечно възнаграждение възлиза на 413 евро, пише вестник „Нова Македония“.

Според статистическите данни на изданието, средната заплата в Хърватия е 886 евро, в Черна гора – 516 евро, Босна и Херцеговина – 472 евро и Сърбия – 470 евро. Преди Македония е и Косово, където средното месечно възнаграждение е достигнало 422 евро.

Всекидневникът отбелязва, че властите в Македония редовно подчертават непрекъснатото увеличение на средната месечна заплата. Правителството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) многократно е заявявало, че планира в рамките на мандата си да вдигне този показател до 500 евро.

При средна заплата от 413 евро доходите на македонците са много под месечните разходи за основни нужди. А именно, в синдикалната кошница на Федерацията на синдикатите на Македония (CCM) се казва, че на четиричленно семейство са нужни 531 евро за покриване на основните разходи, пише „Фокус“.

За сравнение, според данните на НСИ средното месечно възнаграждение в България за първото тримесечие на 2019 година възлиза на около 610 евро – 1209 лева. Според националната статистическа служба на Румъния към 11.02.2019 година средната заплата в северната ни съседка е 570 евро.

Източник:glas.bg

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!