img

Наръчник за спешни случаи – как да разберем какво насекомо ни е ухапало и да окажем първа помощ

/
/
/
7122 Views

Няма друг сезон като лятото, що се отнася до честотата на ухапванията от най-различен тип. Една екскурзия сред природата е много вероятно да приключи със сърбяща подутина от неизвестен характер, която ни хвърля в недоумение.

Днес решихме да ви дадем малко полезна информация за различните видове ухапвания на насекоми през лятото и как да познаем по ухапването какво животно ни е полазило.

Дори и пъпките да изглеждат безобидни, винаги е по-добре да знаете какво насекомо ви е ухапало и какво трябва да направите в различните случаи.

Ето ги едни от най-популярните ухапвания от буболечки и какво трябва да направите, за да се излекувате по-бързо.

1. Паяк

ухапване от паяк

Как изглежда ухапването: 

Повечето ухапвания от паяци не са опасни и обикновено приличат на две малки червени точици. Разбира се, има и отровни паяци, но вероятността да ги срещнете е много малка. Две червени точки една до друга може да са ухапване от черна вдовица. Червена подутина с бял ореол е дело на паяк отшелник. В България се среща само един отровен паяк – черният отровен паяк от рода на черните вдовици. Неговото ухапване се усеща като бодване, след 1-2 минути мястото се зачервява и се появява синкавочервено петно, обградено с блед ореол.

Какво да направите:

 • Ако ви е ухапал безобиден паяк, просто измийте мястото и сложете нещо студено отгоре. В България черният отровен паяк населява по-южните части – по планините Странджа, Сакар и други по-високи местности. 10-15 минути след ухапването започва общо неразпопожение, отпадналост, виене на свят, скованост, изпотяване, като в по-тежките случаи може да се появи и треперене на крайниците, мускулни болки, тъпа болка в гръдната област, повишаване на температурата, треска и дори гърчове. Обикновено симптомите отшумяват сами. Ако ухапването е леко, лечението е симптоматично. Специалистите препоръчват, ако няма възможност за незабавна медицинска помощ, на мястото на ухапването да се направи стегната превръзка. Необходимо е веднага да се потърси помощ от медицинско лице.

2. Комар

ухапване от комар

Как изглежда ухапването: 

Ухапванията от комар са добре познати на всички – те са червени, подути пъпки с малко връхче. Появяват се няколко минути след неприятната среща с това насекомо. Обикновено пъпката е кръгла и малка в началото, но може да стане по-голяма и да приеме неправилна форма.

Какво да направите:

 • Не се чешете, защото така ще разпространите инфекцията и пъпката ще стане по-голяма. Измийте ухапаното място със сапун и вода и сложете студен компрес. Можете да се намажете и с алое вера, паста от сода и вода или мед, за да облекчите сърбежа. Ако ви заболи глава, вие ви се свят, вдигнете температура и започне да ви втриса – потърсете лекар.

3. Кърлеж

ухапване от кърлеж

Как изглежда ухапването: 

Обикновено е доста лесно да разпознаете ухапването от кърлеж, защото в повечето случаи кърлежът още ще е на местопрестъплението. Ако е паднал, което рядко се случва от само себе си, на мястото се вижда малък червен кръг, който не е болезнен. Кърлежите обикновено се захващат за най-топлите места от тялото, като подмишниците или слабините.

Какво да направите:

 • Ако кърлежът е още на мястото си, най-добре е да отидете до най-близката клиника или медицински кабинет, където ще го извадят по безопасен начин. Освен това ще ви инжектират серум, който да предотврати разпространението на опасни инфекции. Ако обаче няма как да отидете скоро на лекар, ще трябва да разчитате на себе си. Първо сипете спирт върху мястото, за да го дезинфекцирате. След това вземете пинцета и хванете кърлежа възможно най-ниско, до кожата. С постоянен натиск го извадете право нагоре, не го въртете, защото можете да го разкъсате и част от него да остане в тялото ви.
 • След като извадите кърлежа, огледайте хубаво ухапването и вижте дали не е останала част от тялото му във вас. Дезинфекцирайте раната с риванол или йодна тинктура. Все пак е най-добре да отидете на лекар при първа възможност. В следващия един месец следете кожата си за появата на големи червени петна с ореол. Те могат да са признак за лаймска болест.

4. Мравка

ухапване от мравка

Как изглежда ухапването: 

По-безобидните мравки причиняват уртикария (копривна треска), т.е. червен обрив. Някои мравки могат да причинят и появата на червени малки пъпки с бял връх.

Какво да направите:

 • Измийте мястото с вода и сапун или го дезинфекцирайте. Намажете го с алое вера против сърбежа и поставете лед. В почти всички случаи ухапванията от мравки са неприятни, но не изискват специално лечение. Пъпките би трябвало сами да изчезнат до най-много седмица.

5. Бълха

ухапване от бълха

Как изглежда ухапването: 

Ухапванията от бълхи обикновено са в групичка от 3-4, освен ако не заловите бълхата още при първото ухапване. Обикновено ще ги забележите по ходилата, глезените и прасците. Самите ухапвания са малки розово-червени плоски кръгове с по-тъмна точка в средата. Обикновено са болезнени и сърбят, но изчезват бързо.

Какво да направите:

 • Дезинфекцирайте мястото, за да предотвратите разпространението на инфекции. Не чешете засегнатото място. Намажете мястото с алое вера или друг успокояващ крем. Голяма е вероятността бълхата да ви е ухапала в дома ви и да е още някъде там. Вземете бързи мерки, за да не се размножи.

6. Дървеница

ухапване от дървеница

Как изглежда ухапването: 

Лесно ще разпознаете ухапването от дървеница – пъпките са червени, подути и много близо една до друга, обикновено са в една линия и в средата имат тъмночервено петно. Най-често се срещат върху откритите места на тялото – врата, ръцете и раменете.

Какво да направите:

 • Измийте или дезинфекцирайте ухапванията. Не се чешете, за да не предизвикате подуване. Добрата новина е, че дървениците не пренасят опасни болести, но лошата е, че веднага трябва да вземете мерки за тяхното унищожаване, ако са ви ухапали в дома ви.

7. Пчела

ухапване от пчела

Как изглежда ужилването: 

Ужиленото място веднага се зачервява и подува, а жилото на пчелата стърчи от центъра му. По-късно се появява пареща болка и сърбеж.

Какво да направите:

 • Веднага премахнете жилото, защото колкото по-дълго стои във вас, толкова по-болезнено ще стане засегнатото място. Можете да премахнете жилото и просто с пръсти. Измийте мястото и сложете студен компрес.
 • Ако усетите подуване на устните или езика, ако ви сърби на други места, освен на ужиленото, ако се задъхвате или по тялото ви се появи обрив – веднага се обадете на бърза помощ, защото за алергичните ужилването от пчела може да е смъртоносно.

8. Оса

ухапване от оса

Как изглежда ужилването: 

Симптомите са подобни на тези при ужилването от пчела – мястото се зачервява и подува, изпитвате пареща болка и сърбеж. Единствената съществена разлика е, че осата не остава жилото си, така че може да ви ужили многократно.

Какво да направите:

 • Първо прогонете осата, за да предотвратите последващи ужилвания. Измийте ужиленото място и сложете студен компрес. Ябълковият оцет намалява болката и подуването.
 • Ако забележите задух, обрив, подуване на езика и устните или замайване, обадете се за линейка или веднага някой да ви закара в болница.

Източник: За жената

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!