img

Любен Дилов-син: Лъв върху въртящо се зъбчато колело

/
/
/
1105 Views

Каквото и да се говори, Слави Трифонов разширяваше и охраняваше териториите на свободата

Да ни е честита, прелюбезни, 22-годишнината от приемането на новия български герб. Точно в средата на седмицата – на 31 юли – отбелязахме това творение, създадено от изключителните артисти Георги Чапкънов и Кирил Гогов.

Гербът има три лъва, четири коронки, два моста, шест пулпита и един кариес профунда. Трите лъва имат общо четиридесет нокти, което е израз на тогавашното състояние в обществото, когато маникюристите бяха по-добре платени от зъболекарите. Гербът има още шест кръста и шест жълъда – символ, чието значение все още е загадка, свързана със закона за горите. Според някои с короните вървят и горите, а накрая се турга кръст на всичко. Дълго се спореше за имената на трите лъва. Според някои са Тракия, Мизия и Македония, според други – Бойко, Сотир и Делян, според трети символизирали трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна. А някъде, затрупана с жълъди, се криела и четвъртата – медийната. Абе, изобщо спорът коя власт е по-четвърта, никога не е преставал. Дори върху герба.

Предишният български герб, изобразящ лъв, подскачащ върху въртящо се зъбчато колело, беше израз на разбирането на българите за държавата като индустриализиран цирк. Но това беше преди. После циркът изгоря, а и индустриализация вече няма…

През всичките тези години обаче върху зъбчатото обществено колело подскачаше един забележителен лъв. Забележителен, защото стърчеше над всички – Слави Трифонов. Откакто имаме нов герб, имаме и Слави Трифонов. 19 години в ефира на Би Ти Ви и преди това още 3 в „7 дни” и БНТ. Постижение без аналог в българските медии.

Няма да ви разказвам живота му. Първо е достатъчно публичен и почти всичко се знае. Второ, има цели две биографии – едната, писана от мен, другата – от Иво Сиромахов. Моята, разбира се, е по-добра. Хайде, да не съм нескромен, но да речем – по-смешна е и по-трогателна. Поради гордост и предразсъдъци трудно се намира обаче, въпреки сензационния за времето си тираж.

 

Продължението четете в Стандарт

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!