img

Варненец получи три глоби заради разхождане на нерегистрирно куче без нашийник и без чип

/
/
/
851 Views

Общински инспектори наложиха три глоби в размер на 200 лв. на собственик, разхождал свободно домашното си куче от порода, наподобяваща „Джак Ръсел Териер“ на Крайбрежната алея във Варна. Това става ясно от решение на Районния съд в морската столица от 17-и юли 2019 г., образувано по жалба на обвиняемия, научи Moreto.net.

Мъжът е глобен с 50 лв. затова, че не е регистрирал домашния си любимец, със 100 лв. затова, че е разхождал кучето си без нашийник и 50 лв. за липса на микрочип за идентификация.

До налагането на санкциите от Наредбата за обществения ред на Община Варна се стигнало, след като инспектори извършили проверка на 7-и ноември миналата година докато мъжът разхождал кучето си на Крайбрежната алея. Тогава те установили, че на животното не са поставени микрочипове за идентификация и не е декларирано в районната администрация по местоживеене.

Жалбоподателят оспорва наложените глоби като твърди, че в наказателното постановление не е описано извършеното деяние и разпоредбите, както и че в акта и НП се твърди, че собственик на кучето не е той, а неговият син.

Съгласно разпоредбата на чл. 21 ал.1 т.1 от Наредбата за обществения ред на Община Варна, собствениците на домашни животни /кучета и котки/ са длъжни да декларират в кметствата по местоживеене вида, пола и броя на притежаваните от тях домашни животни (кучета, котки) и настъпилите промени в числеността им в срок до 30 дни за новозакупените и до 3 месеца за новородените. При декларирането на собственика се издава удостоверение за регистрация от районната общинска администрация (Кметство).

Същевременно нормата на чл. 21 ал.1 т.10 от Наредбата за обществения ред на Община Варна предвижда задължение за собствениците на домашни животни /кучета и котки/ да посетят регистрирана ветеринарна клиника и амбулатория, за да бъде поставен микрочип за идентификация на домашните им любимци.

С оглед събраните по делото доказателства, съдът счита, че жалбоподателят е нарушил посочените по-горе разпоредби и потвърждава наложените административни нарушения.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението за изготвянето му пред Административен съд – Варна.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!