img

Галъп интернешенъл: 39% доверие към Слави Трифонов, преди да обяви, че прави партия

/
/
/
3127 Views

Румен Радев и Мая Манолова са двете фигури у нас с положителен рейтинг – доверието в президента и омбудсмана е повече от недоверието. С близки стойности на положителни и отрицателни оценки е Слави Трифонов – 39% доверие, 41 на сто недоверие и 19% колебаещи се, съобщава OFFnews.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. Последната вълна на изследване е проведена по метода „лице в лице“ сред 833 души между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Данните за Слави Трифонов са преди снощната обява за по-активно влизане в политическия живот, уточняват от агенцията.

Кметът на София Йорданка Фандъкова през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие. Останалите се колебаят или не могат да отговорят. Сред партийните лидери, водещ по доверие остава премиерът Бойко Борисов, който получава 30% срещу 54% недоверие, 16% се колебаят. Той е единствената напълно разпознаваема личност – липсват хора, които не могат да отговорят какво мислят за него. Борисов продължава да поддържа сравнително висок рейтинг с лек спад през пролетта, което отново вероятно се дължи на скандалите от този период. Традиционно около една трета от българите симпатизират, а над 50% са настроени отрицателно.

Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов се движат в „пакет“ с доверие над 20% от пълнолетните българи.  Подобни нива има и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, но там все още разпознаваемостта е сравнително ниска.

Доверието в парламента в края на политическия сезон е 21%, срещу 72% недоверие. Останалите се колебаят. Правителството завършва политическия сезон с 29% доверие срещу 62% недоверие (останалите се колебаят).

error: Съдържанието на сайта е защитено!