img

Шок: Свидетел разкри истинската причина за потъването на „Титаник“

/
/
/
1509 Views
Знаем от голям брой книги и филми, че „Титаник“ е потънал заради айсберг, но наскоро появили се сведения сочат за това, че основната причина за потъването на кораба са били пожар и взривове.

Да разгледаме някои факти, които може да хвърлят светлина върху тези нови обстоятелства.

Останалият жив Вагинак Бюрат

Вагинак Бюрат е жител на Константинопол. По онова време той е трябвало да отиде на командировка в САЩ. И „Титаник“ е бил единственият начин той да стигне до там.

Бюрат е бил един от онези, които е оцелял при потъването на кораба и е видял със собствените си очи всичко. Но неговата версия се отличава от официалната.

След корабокрушението Бюрат е описал писмено какво наистина се е случило с „Титаник“. Вагинак е живял дълъг живот и често е говорил за своето „пътешествие“.

Най-интересното е това, че мъжът никога не е споменавал айсберг. Вместо това Бюрат винаги е разказвал за някакъв взрив, който бил довел до потъването на „Титаник“.

В нощта на 15-и април Вагинак чул взрив. Токът в каютата му угаснал, а хората, намиращи се на горните легла, паднали на пода. В резултат единият от спътниците му си ударил главата, а друг – си счупил ръката.

Бюрат взел от каютата само парите си и паспорта си. Заедно със свой приятел той решил да скочи във водата, взимайки със себе си само спасителен пояс. След няколко минути в ледената вода крайниците му започнали да се вкоченяват.

Малко след това Вагинак видял спасителна лодка. Той започнал да вика за помощ, но в крайна сметка той бил само ударен с весло по главата.

Мъжът изгубил съзнание, а когато се събудил, той вече се намирал в болницата. Оказало се, че мъжът е спасен от жена, която била в лодката.

Тя казала на всички, че това е нейния син. Никой не би обърнал внимание на твърденията на мъжа, ако в работата не се бяха замесили и други оцелели.

Какво са видели хората по време на катастрофата с „Титаник“?

Мнозина от оцелелите твърдят, че на „Титаник“ е имало между два и четири взрива. Изследователят и писател Бил Вормстед също предоставя някои сведения за този факт, които той е научил от разговори с оцелели.

Например, командирът Артър Г. Пичен, намирайки се до пътници от първа класа, е чул взрив, след което корабът е започнал да потъва.

Джордж Фредерик Кроу, работил в отсека със спасителните лодки, също казва в своето интервю с писателя, че е избухнал взрив, след което кърмата в долния отсек се спукала.

Потвърждения на изследователите, че „Титаник“ може да е потънал заради силен пожар

По онова време инженерите на „Титаник“, а и целия свят, не са знаели за опасността от електролизата, която може да превърне морската вода във взривоопасен газообразен водород.

Джон Уикман привежда в своята книга „Титаник“ доказателство за това, че инженерите са допуснали сериозна грешка. Те не са допускали възможността електрически ток да предизвика взрив.

Ако те бяха предвидили тази възможност, то „Титаник“ можеше да не потъне и пътниците да оцелеят.

Уикман смята, че първият взрив е станал между 01:10 и 01:20 часа. Пожарът е бил предизвикан именно от този взрив. Всичко това се е случило в горивното хранилище на третия етаж зад едно от котелните.

При това той добавя, че е имало още един взрив, който е разцепил кораба на две части, и именно това е станало причина за катастрофата. Много от пътниците са чули сърцераздирателен грохот, след което корабът започнал бързо да потъва.

Мнението на Шенан Молони 

Потъването е била „идеална“ комбинация от различни фактори, които са станали причина за взрива. Журналистът Шенан Молони потвърждава това. Той е прекарал над 30 години в разследване на загадката на потъването на „Титаник“.

Молони достига до извода, че причината за пожара са били „огънят, водата и престъпната небрежност“.

Какво наистина се е случило на борда на „Титаник“, най-вероятно, завинаги ще остане загадка.

Превод и редакция: БЛИЦ

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!