img

Ориз без слепване? Възможно е по тези три начина

/
/
/
615 Views

Ориз без слепване? Вижте тези трикове!

Много домакини не обичат да приготвят ястия с ориз поради факта, че той често се слепва, става на бучки или изобщо не се сварява. Искаме да споделим с вас триковете, които ще направят ориза ви винаги перфектен.

За да приготвите хубав ориз, не е необходимо да сте готвач. И сами можете да се убедите!

Накиснете ориза преди готвене.

Ако следвате този съвет, оризът ще набъбне и по-малко скорбяла ще се освободи по време на готвенето. Оризът трябва да се залее със студена вода, така че да се покрие с 2 пръста и да се остави да се накисва в продължение на един час. Прецедете, вземете тенджера и разтопете 50 грама краве масло. Добавете вряла вода в съотношение 1:1 към ориза. Към водата прибавете 0,5 ч.л. сол и разбъркайте. Изсипете ориза, покрийте с капак и го оставете да ври 15 минути. Когато цялата вода се изпари, оризът е готов. Покрийте го с капак и го оставете да престои 30 минути.

Запържете ориза.

Измийте ориза, сложете го в гевгир и го оставете да изсъхне. Изсипете в тенджера 2 супени лъжици олио. Сложете го на огъня и го запържете за 5-10 минути. Оризът трябва постоянно да се разбърква. Пържи се до побеляване. Добавете в тенджерата вряща вода, сол и разбъркайте добре. Покрийте ориза с капак и оставете да къкри, докато водата се изпари. Можете да разбърквате ориза, но не повече от 1-2 пъти.

Използвайте голямо количество вода.

Налейте 2 литра вода в съд и я оставете да кипне. Успоредно кипнете вода в кана. Изплакнете добре ориза. Когато водата заври, посолете я и добавете ориза. Варете почти до омекване. Когато видите, че оризът е почти сварен, го поставете в гевгир, за да се освободите от водата. Изсипете вряща вода към ориза от каната и го оставете да се накисва в продължение на 5 минути. Пресипете ориза в друг съд и добавете малко слънчогледово олио. Вместо олио, можете да използвате краве масло, само трябва да се разтопи предварително. Готовият ориз се разбърква и се оставя малко да престои.

Ето вече знаете как да приготвите ориз без слепване.

error: Съдържанието на сайта е защитено!