img

Камера в ресторант уличила Кристиян Хакера: Ченгетата проникнали в компютъра на кибер терориста, след като видели паролата му на видео

/
/
/
651 Views

Видеозаписи от камера в престижен ресторант в столичния квартал „Изток“ са уличили 20-годишния Кристиян Бойков и колегите му от фирмата за кибер сигурност „Тад груп“.

Това разкри сензационно пред Lupa.bg оперативен работник от ГДБОП, ангажиран в разследването срещу хакерите, източили данните на милиони българи от системата на Националната агенция по приходите (НАП), научи КОЧ.

Преди дни Кристиян Хакера и търговския директор на „Тад груп“ Георги Янков се сдобиха с обвинения за тероризъм, свързан с кибер престъпления, обвинения ще бъдат повдигнати и на боса на фирмата Иван Тодоров, който се укрива в Канада. До прецизирането на обвинението се стигна, след като изненадващо за целия IT бранш антитерористите от ГДБОП съумяха да декриптират един от компютрите, ползвани от Кристиян Бойков.

След проникването в компютъра на младия хакер, ченгетата установиха по безспорен начин, че той е разпращал до медии имейли, в които се представя за руски хакер, както и оставени от него улики от пробива в системата на НАП. В декриптирания лаптоп на Кристиян ченгетата намериха и данни, източени по компютърен път от 3 български банки, две застрахователни компании и няколко други големи фирми и това им даде основание да повдигнат тежки обвинения към него и началникът му Георги Янков.

За да пробият сложно криптираната с парола от 16 символа файлова система на Кристиян Хакера, ченгетата са работили неуморно, но не само над компютъра му.

Оперативните работници се сетили да изземат камери за видеонаблюдение от десетки обекти в квартал „Изток“. Така ударили джакпота – Кристиян посещавал често тузарски ресторант в квартала, снабден с камери за видеонаблюдение с висока резолюция. От записите ченгетата видели как 20-годишния хакер въвежда паролата си, за да отключи своя лаптоп. „Отне ни 2-3 дни, за да изпробваме всички комбинации, тъй като нямахме идеална видимост от камерата. Все пак обаче успяхме да проникнем в компютъра му“, споделя ангажиран в разследването срещу кибер терористите от „Тад груп“.

Все още обаче ченгетата не съумяват да декриптират другите машини на Кристиян Хакера и колегите му от „Тад груп“. Специалисти пророкуват, че това може да отнеме години.

Същевременно шефът на Кристиян Бойков –Иван Тодоров, даде интервю пред сайта „Нова Варна“, в което деликатно пробва да се разграничи от своите служители. Баровецът твърди, че не е знаел за евентуалните зловредни хакерски занимания на своите подчинени.

Камера в ресторант уличила Кристиян Хакера

Босът на „Тад груп“ Иван Тодоров елегантно се разграничи от служителя си Кристиян Бойков от далечна Канада

„Обвинението в тероризъм е голяма изненада за мен. Категорично не може да става и дума за подбудителство и поръчителство на тази или друга хакерска атака от моя страна. ТАД ГРУП работи с фирми и организации за подобряването на тяхната сигурност само след предварително подписан договор за съгласие с услугите и декларация за конфиденциалност.

В трудовите договори на нашите служители е заложена клауза с неустойка от 100 000 лева, ако си позволят да тестват („хакват“) системи без изрично писмено разрешение от наша страна. Също така гласи, че при установяване и доказване на подобно деяние ще бъде образувано дисциплинарно производство по реда на КТ и ще бъдат уведомени съответните органи“, защитава се Тодоров, който твърди, че е на бизнес форум в Канада, но не публикува снимки от събитието. Мнозина се съмняват, че Иван Тодоров просто е офейкал, изоставяйки хората си на произвола на съдбата и Специализираната прокуратура.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!