img

Ушната кал може да каже всичко за вашето здраве!

/
/
/
929 Views

Малко хора обръщат внимание на цвета на ушната кал. Както се оказва, изключително рядко! Понякога промяната на цвета на ушната кал може да е признак за настъпването на болест.

При здравия човек ушната кал е с цвят на мед и е от два вида: мокра и суха. Типът кал зависи единствено от наследствените фактори.

Например, ако сте притежател на ABCC11 ген, то ушната кал ще е суха. Ако генът започва с буквата G (GBCC11), калта ще бъде влажна.

Ушната кал се генерира от 200000 мастните жлези във външната част на слуховия проход (междудругото същите  жлези осигуряват естествената мазнина на косата).

Към получените секрети се добавят космите, мъртвите клетки на кожата и другите отпадъци от организма. И ушната кал е готова!

Някои учени смятат, че този секрет не е само за смазване, но също така и за защита на тялото от патогенни бактерии. Предлагаме ви да разберете как не трябва да изглежда ушната кал на здравия човек.

Тъмна кал

Потъмняването на калта само по себе си не представлява заплаха и не означава конкретна болест. Но ако към този симптом се добави и кръвотечение от носа, има голяма вероятност, това да е начален етап на развитие на синдром на Рандю – Ослер. Това е наследствено заболяване, което се лекува с прилагане на лекарство с високо съдържание на желязо.

Течна млечно-жълта кал

Свидетелства за започнали гнойни процеси в ушния канал. При това често е възможно да се наблюдават следните свързани симптоми: повишена температура, увеличени лимфни възли, слабост в организма. В този случай, първото нещо, което трябва да направят лекарите, е да определят причинителя на инфекцията, а след това да предпишат антибиотици или антивирусни лекарства.

Черна кал

Важно е да разберете, че едно черно оцветяване на калта не е причина за безпокойство. Може би причината за това явление е нормално замърсяване. Ако се наблюдават такива аномалии многократно, трябва незабавно да се обърнете към лекар. Причините за променята на цвета на калта могат да бъдат някои патогенни гъбички спори, именно те я боядисват в черно. В този случай, пациентите често имат силен сърбеж в ухото, а лекарите предписват противогъбични лекарства.

Сив цвят на секрета

Причината за тази промяна на цвета често се получава от обикновен прах. Сивата кал се случва най-често при хора, живеещи в големите градове. Ако в този случай няма никакви съпътстващи симптоми, няма от какво да се притеснявате!

Бял цвят на калта

Тази промяна показва липса на някои микроелементи в организма: желязо или мед. Лекарите често предписват прием на сложни витаминни препарати, като  взимат предвид всички свързани симптоми.

А какъв цвят е ушната кал при вас? Не забравяйте да се консултирате с лекар, ако цвета на ушна кал е далеч от нормата.

Тази статия е предупреждение, че трябва да се отнасяте по-внимателно към сигналите на организма си. В крайна сметка, много заболявания могат да бъдат избегнати, като се вземат необходимите мерки на време!

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!