img

На събора в Рожен – скъпотия до шия: Оправдаха съмненията, че фестивалът се превръща в комерсиален кич

/
/
/
6522 Views

Поредното издание на традиционния фолклорен събор в Рожен оправда съмненията на мнозина, че най-прочутия етнофестивал в България се превръща в комерсиален кич.

Нереално високи цени на храните, напитките и патриотичните одежди и аксесоари, тонове боклуци, зловонни химически тоалетни и слаба организация, предизвикала мини транспортен хаос в сърцето на Родопите, съсипаха отличната интонационна среда, идваща от стотиците гайди и родопски чанове…

На събора в Рожен – скъпотия до шия

Президентът Румен Радев откри събора в Рожен. Държавния глава обаче не остана дълго и не му се наложи да плаща раздути цени за мръвка, боб и бира, нито да ползва вмирисаните тоалетни.

Тазгодишния Роженски събор стартира многообещаващо – фестивалът бе открит от президента Румен Радев, а на сцената се завърна великата Валя Балканска. Живата легенда на родопската песен бойкотираше събора и отказваше да се изявява през последните 3 години, като мотивът й бе аргументиран – комерсиализация на фестивала.

„Какъв беше Рожен в началото? Това бяха родови срещи на родопчаните. А сега няма нищо общо с Родопите. Пришълци ни откраднаха събора и го превърнаха в кич и пародия. Повече няма да стъпя при тези организатори, ще се върна, когато отново започне да го прави родопчанин“, избухна Валя Балканска през лятото на 2016 г.. Три години по-късно, при същите организатори – „Рожен – наследство в бъдещето“, певицата на Родопите се завърна на събора. Според мълвата, носеща се из родопските поляни, Валя Балканска е била не само подходящо финансово стимулирана, но и помолена да присъства лично от администрацията на държавния глава Румен Радев.

На събора в Рожен – скъпотия до шия

Валя Балканска спря бойкота си и изви глас на събора, макар да се бе обявила срещу комерсиалния кич

Програмата на Роженския събор, който приключва този следобед, е без забележки – фолклорни конкурси за народни изпълнители, музиканти и народни танци със стотици участници, два вечерни концерта с участието на Валя Балканска и цяла плеада народни певци, надигравания на нестинари…

Стотиците хиляди гости на събора обаче отново бяха принудени да плащат раздути цени за всякакви стоки и услуги. „Платих за двойна стая в къща за гости 250 лева за 3 нощувки, иначе през останалото време от годината нощувката е 30 лева. Уж обявиха безплатен обществен транспорт до събора, но малцина съумяха да се доредят до него, а задръстванията бяха километрични. Цените на скарата също бяха много раздути. Химическите тоалетни буквално осмърдяха Родопите, как пък един път не ги почистиха“, не скри разочарованието си пред репортер на Lupa.bg софиянецът Емил Владимиров.

Атидже Исмаилова от Кърджали също не бе очарована от цените, обявени от търговци на стотици димящи скари. „Да, имаше кюфтета и кебапчета от 1,50 лева заради наложените ограничения на цената от организаторите, но пък те не ставаха за ядене. Хубавите кюфтета и кебапчета струваха по 3 лева бройката. Пилешко шишче за 5 лева и филе от пиле за 7 лева са нереално високи цени. Та в Кърджали шишчето е 3 лева в най-скъпите ресторанти“, недоволства Атидже.

Гостите на Роженския събор останаха втрещени и от цената на най-народното и евтино ястие – бобът. Паница фасул струваше 4 лева! За толкова се продаваше и порция пържени картофи. Сръбската плескавица се търгуваше за 7-8 лева, а джоланът навсякъде бе на една, „картелна“ цена – 15 лева.

На събора в Рожен – скъпотия до шия

Въпреки уверенията на организаторите на събора в Рожен, цените на скарата отново бяха солени

Толкова вървеше и пилето на жар – 15 лева, при средна цена от 7 лева в Родопския край извън тридневния Роженски събор. Конска наденица от 10 лева и суджук от 7 лева затвърдиха впечатленията, че търговците на Рожен са възприели стратегията на колегите си от родното Черноморие – скуби туриста като варена кокошка! Бира от 4 лева, безалкохолно от 2,50 лв. и цена от 2 лева за бутилка минерална вода някак си бяха възприети като скъпи, но поносими от хилядите посетители.

Невероятната мръсотия също се очертава като запазена марка за Роженския събор. Тонове несъбрани боклуци, балирани в огромни черни пликове някак си се преглъщаха, но не и хвърчащите във въздуха и пръснати по земята омазнени салфетки, пластмасови чинийки и амбалаж. Зловонието, носещо се от химическите тоалетни, пък успя да пребори даже миризмата на скара…

Е, малка утеха е, че организаторите на събора в Рожен са се напечелили добре – поне местния дребен бизнес на дръпне. По груби сметки 200-те хиляди души, преминали в петък и събота на събора в Рожен са похарчили около 6 милиона лева.

Източник: Лупа

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!