img

2 дюнера на ден ви гарантират инфаркт! Вижте какво има в арабското ястие!

/
/
/
1654 Views

Изследване на ястията, продавани от заведенията за бързо хранене, даде шокиращи резултати – една порция дюнер съдържа толкова мазнини, колкото винена чаша олио, а останалите подобни ястия също са много над максималната дневна норма мазнини.

Специалистите по хранене са категорични, че 2 такива дюнера на седмица могат да ни докарат инфаркт в рамките на 10 години.

Диетолози и експерти по здравословно хранене от Съвета на графство Хемпшир извършили проверка на съдържанието на мазнини и сол в ястията в 150 от популярните заведения за бързо хранене, в т.ч. специалитети от китайската и индийската кухня, пици, дюнер-кебапи, пържена риба и картофи. Ръководителят на изследването посочва, че масово предлагани храни съдържат повече от дневната доза мазнини само в една порция.

Откритото в дюнер-кебапите количество мазнини било между 111 и 139,3 грама – 2 пъти повече от пределно допустимата дневна норма от 70 грама мазнини за жените и близо 40% повече от допустимите за мъжете 90 грама.

Приготвяне на дюнер„Тоест, ако дюнерът е с тегло 400 г, то съдържанието на мазнини е 1/4 от теглото на цялото блюдо“, коментират експертите по здравословно хранене.

„111 грама мазнини ви носят 1000 калории, което се равнява на винена чаша с олио. По-голямата част от мазнините са наситени, които повишават холестерина и запушват стените на артериите. Ако употребявате такава храна 2 пъти седмично като допълнение към обикновения ви порцион, тя започва да работи като бомба със закъснител за развитието на исхемична болест на сърцето“, допълват лекарите. Според тях за отключването на инфарктни състояние има отношение и цялостният ни режим на хранене, както възрастта и ежедневната ни активност.

„Колкото по-малко активни сте, толкова по-малко вероятно е да прочистите организма си от тези мазнини. Ако консумирате много плодове и зеленчуци в останалото време, няма да имате проблем. Ако обаче ядете захарни изделия, чипс и пържени храни на закуска, то се движите право към инфаркт до 10 години“, обясняват лекарите. Проучването им показва, че има и храни, които действат превантивно на организма, когато става дума за правилната функция на сърцето. Сред тях на първо място по качества са овесените ядки заради богатството им на целулоза. Трябва да подбираме по-едър овес, за да сме сигурни в действието му. По подобен начин на сърцето действат и сьомгата, авокадото, спанакът, бобовите изделия и лененото семе.

Всички те се борят успешно с холестерола и връщат сърцето в правилния ритъм.
It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!