img

Опасно за живота! Не варете яйцата над 10 минути

/
/
/
2231 Views

Всеки е имал ситуации, в които да е невъзможно да махне яйцата от огъня навреме. Малко хора обаче знаят, че не бива да ядат такива яйца, пише medicinform.net.

Идеята е следната: по време на варенето на яйцата се освобождава сероводород. Това е токсичен газ, който може да попадне в протеина. Понякога свареният жълтък получава зеленикав оттенък – това е и резултат от влиянието на сероводорода. Такива яйца е по-добре да не се ядат.

Как се образуват вредните вещества?

В белтъка на яйцето има сяра. Когато се комбинира с водород, той образува токсичен газ. Тъй като черупката на яйцата се нагрява, в продукта прониква сероводород. Жълтъкът съдържа желязо, което при взаимодействие със сероводорода води до появата на сулфиди. Колкото по-дълго е варено яйцето, толкова повече от тях има. Сулфидите придават на жълтъка зеленикав цвят.

Ето защо, след готвене, се препоръчва незабавно да се потопи яйцето в студена вода, за да се предотврати храносмилането.

В медицината няма случаи на смърт от разградени яйца. Все пак експертите препоръчват те да не се ядат, тъй като токсините могат да доведат до отравяне и дори задушаване. /jenata.blitz.bg

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!