img

Край Припят масово ловят радиоактивни чудовища и ги продават по пазарите

/
/
/
1876 Views

Днес Чернобил е туристическо място. Украинците официално водят екскурзии до Чернобилската изключителна зона. Всеки иска да погледне бунта на природата, изобилието от животни. Интересно е  как е там сега след бедствието?

Туристите идват по 10 или повече пъти. Зоната привлича, като магнит, хора от цял ​​свят, както и тези, които искат да посетят тук са невероятно количество. Ако преди 6 години, 6-8 хиляди туристи са идвали за една година, а след това през 2018 г., според официалните данни са поне 62 хиляди. Много чужденци са били допълнително привлечени от телевизионния сериал по НВО „Чернобил“. Всички отиват и идват от всички краища на света, за да видят „триглавите чудовища“.

Според постановлението на Върховната Рада на Украйна, извършването на риболовни дейности е забранено в зоната на отчуждение и е незаконно. Нарушаването на закона се наказва с глоби и дори с ефективни присъди. Но там има много незаконни рибари. Всеки е привлечен от легендите за приказни улови.

Река Припят е доста голяма. Дължината й е 775 км. Тече през територията на Украйна и Беларус. Привлича хората към забранения плод. А именно, на мястото, което е забранено за риболов. Реката е дълбока – до 10 метра, изключително и фантастично богата на риба.

Мястото в близост до АЕЦ Чернобил е най-силно замърсеното. Около него има езерце за охлаждане. Там замърсяването на водата с радионуклиди надвишава нормата с 10 пъти. Но там е пълно с рибари. Там живеят най-големите сомове. Има десетки видеоклипове от тези места в интернет.

Но ако се отдалечите от 10-километровата зона, там водата е по-чиста. Много рибари идват в заливите и устието на река Припят, което се намира на няколко километра от град Чернобил.

Нелегалните маскират колите си, избират места, където вероятността да бъдат открити е минимална. Инспекторите са малко и има много рибари. Оказва се, че често им се разминава.

През октомври 2014 г. жители на с. Костюковка бяха задържани в заливното езеро на река Сож, за това, че с помощта на 10 фиксирани мрежи с дължина 650 метра извлекли  162 риби от различни видове с тегло по 67 кг. Щетите възлизали на 332 милиона руски рубли.

Много туристи си правят снимки с риба, хваната край Припят, но се страхуват от нея. Но някои я ядат и дори продават на пазарите. Кой научава, че рибата е от Чернобил? Да, никой. В крайна сметка, продавачът ще мълчи, като риба.

Всякаква риба се среща. Платика, щука, златен краснопер, щука, жълъд, михалица, сом. След скромния улов близо до Санкт Петербург или Москва местният риболов ще изглежда като чудо, което не се вижда, а река Припят ще бъде магическо елдорадо.

И все пак реката в Чернобилската зона е замърсена с радионуклиди. И всички риби също в по-голяма или по-малка степен. Струва ли си да рискувате здравето си? Всеки избира за себе си.

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!