img

Как да разпознаем микроинфаркта?

/
/
/
1098 Views

Много хора не приемат сериозно тази диагноза, но това е наистина опасно състояние, което изисква сериозна консултация със специалист.

Всъщност, става дума за разновидност на исхемичната болест на сърцето, при която в отделните части от мускулната тъкан на миокарда се развива некроза. То се диагностицира трудно, тъй като в началото не се проявява с почти никакви симптоми. Особено, ако човек страда от стенокардия, той въобще не би обърнал внимание на едва доловимите болки в сърцето. Специалистите посочват характерните признаци на това състояние:

1. Различна по интензивност болка. Внезапните остри болки са характерни за същинския инфаркт, но могат да се проявят и при микроинфаркт. Типичната болка е пареща, стягаща, нетърпима. Тя се локализира между лопатките и преминава към гърдите, като се спуска и към корема. Може да ирадиира и към шията и ръката, а някои пациенти се оплакват от болки в долната челюст. Атипичните варианти на микроинфаркта протичат с липса на болкови усещания. В такива случаи само ЕКГ може да открие микроинфаркта.

2. Нитроглицеринът не помага, което означава наличие на некроза на миокардната тъкан.

3. Слабост и студена пот по цялото тяло.

4. Страх и тревога. Типичен признак и за паническа атака, но ако не преминава 20-30 минути, вече става дума за микроинфаркт.

Много често признаците на микроинфаркта са подобни на тези на инфаркта, но когато само определени малки области от сърдечния мускул са подложени на некроза, всички тези симптоми се проявяват в по-малка степен.

Има няколко форми на микроинфаркта, които се проявяват с определени, характерни за тях черти:

1. Астматичната. Среща се обикновено при възрастни хора и такива, които страдат от хипертония или исхемична болест. Обикновено, няма болка, а лек задух, чувство за недостиг на въздух. Когато задухът е ключов симптом на някакво състояние, трудно е да се мисли за увреждане на миокарда.

2. Абдоминална. Възниква при т.нар. диафрагмален инфаркт, при който болките се появяват в епигастралната област, като наред с това възниква и метеоризъм. Всичко това насочва специалистите към патологии, свързани със стомашно-чревния тракт.

3. Аритмична. При нея е възможна умерена болка, а може и въобще да няма такава. След изследване се установява нарушение на сърдечния ритъм и лекарите обикновено поставят диагнозата аритмия.

4. Церебрална. Симптоматиката напомня проявите на преходно мозъчно кръвообращение. Могат да се появят и двигателни нарушения, както и главозамайване.

Атипичните варианти на микроинфаркта се характеризират с наличие на болки на нетипични места, като например дясната ръка и десния крак, областта на гърба също.

Микроинфарктът се среща по-често при мъжете

Причините за възникване на микроинфаркта съвпадат с тези, провокиращи същинския инфаркт. Най-характерните, позволяващи да се разпознае болестта, са: увеличаване нивото на холестерола; промяна в някои места на стените на кръвоносните съдове; увеличаване агрегацията на тромбоцити; физически и емоционални претоварвания; тютюнопушене; спазми на коронарните съдове, провокирани по различни причини. Микроинфарктът се среща по-често при мъжете. Жените, особено в по-млада възраст, са защитени от половите си хормони, но за съжаление, навлизайки в менопаузата, тази защита отпада.

Може и да не ви се вярва, но според много кардиолози преяждането може би е най-опасният рисков фактор, способен да провокира микроинфаркт. Пушените и консервираните храни, както и солените ястия, затрудняват сърдечната дейност. Не злоупотребявайте и с животинските мазнини. За вас най-полезни са зеленчуците и задушената риба, но и тях трябва да употребявате умерено, за да не допуснете преяждане, защото това натоварва миокарда.

Симптомите за мъжете и жените може да се различават. Мъжете страдат по-често, освен това при тях в повечето случаи болестта протича с усложнения. Но при жените няма ясни симптоми или ако се появят, се приемат за болести на стомашно-чревния тракт, затова  при тях диагнозата се поставя много рядко, а това неминуемо влияе на прогнозата. Не пренебрегвайте неблагоприятните симптоми, особено през първите дни, дори и часове. Именно тогава могат да се случат необратими последствия.

Ето в какво се изразява първата помощ:

1. Заемете хоризонтално положение и си осигурете достъп до свеж въздух (не се притеснявайте да поискате помощ от близките у дома или от други хора, ако се случи на улицата).

2. Сдъвчете таблетка аспирин и сложете под езика си нитроглицерин, но преди това измерете кръвното си налягане: запомнете: при ниско кръвно налягане никакъв нитроглицерин! Ако нямате под ръка апарат за измерване на кръвното, сложете под езика си не повече от 1 таблетка.

3. Позвънете на “Бърза помощ” и обяснете подробно състоянието си.

Ако се сблъскате с това състояние, докато сте съвсем сам, не се паникьосвайте. Направете следното: 

1. Вдишайте дълбоко, за да проникне кислород във всички клетки и тъкани.

2. Започнете да кашляте колкото може по-силно, сякаш се опитвате да изплюете храчка. Това може да спаси живота ви. Опитайте да изпреварите всеки напън за кашлица с дълбоко вдишване. Изкашляйте се на издишване, така се нормализира кръвотокът. Повтаряйте през 2 секунди дълбоко вдишване и кашляне на издишване, без да спирате.

Правете това, докато дойде “Бърза помощ”. Специалистите препоръчват тази техника като най-добра в днешно време. Освен това, се постарайте да имате в аптечката си нитроглицерин, най-добре във вид на спрей. Той действа по-бързо. Запасете се и с аспирин, който в случай на непредвидени обстоятелства трябва да сдъвчете.

Микроинфарктът се лекува на същия принцип, както и инфарктът. Специалистът е този, който ще ви определи схемата на лечение. Обикновено препоръчват антикоагуланти за хората, които вече са преживели подобно състояние. Може да ви изпишат статини, антиаритмични лекарствени средства, хипотензивни препарати и допълнителни лекарства, в зависимост от симптомите. 

Препоръки за възстановителния период:

1. Спазвайте режим на сън и почивка, като ги редувате с периоди на отпускане с посилни за вас физически упражнения. Не допускайте преумора, не носете тежки предмети. Първите леки упражнения можете да започнете няколко дни след изписването от болницата. Полезни са кратките разходки, ходете пеша на свеж въздух в сутрешните и вечерни часове.

2. Избягвайте стреса. През възстановителния период са ви нужни положителни емоции, но без да прекалявате, защото понякога и те могат да навредят на сърцето.

3. Хранете се правилно, балансирано, без пушено, мазно и солено. Използвайте неутрални продукти, особено полезни за миокарда са сушените плодове.

Микроинфарктът в повечето случаи е заради небалансиран начин на живот и редовен стрес. Често хора над 55 години получават микроинфаркт, затова е добре да ограничат употребата на мазна храна, да се откажат от алкохола и цигарите, за да избегнат неблагоприятните последствия. И не на последно място, никакво самолечение, просто спазвайте препоръките на специалистите.

Яна Бояджиева

Източник: Здравето

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!