img

Защо никога да не оставяте бутилка в колата през лятото

/
/
/
3729 Views

Мнозина от нас имат иначе полезния навик да носят бутилка с вода в колата си. През лятото обаче това крие неочаквани рискове, твърдят експерти от пожарната служба на американския град Мидуест Сити.

Ако бутилката е пластмасова, продължителното й излагане на слънце и високи температури освобождава някои химикали от опаковката и прави водата опасна за пиене, пише Auto.Investor.bg. Но съществува дори и по-сериозна заплаха, както установил американският техник по батериите Диони Амучастеги.

Докато си седял в камиона по време на обедната почивка, с крайчеца на окото забелязал пушек. Оказало се, че бутилката му с вода фокусира слънчевите лъчи като лупа и постепенно подпалва седалката. Амучастеги премерил температура от почти 101 градуса по Целзий под бутилката.

След това екпертите от пожарната направили своя серия експерименти и потвърждават, че от бутилка с вода наистина може да възникне пожар, особено в горещите дни, когато вътрешността на затворен автомобил спокойно се нагрява до 75-80 градуса.

“Винилът и останалите синтетични материали, от които се прави интериорът на автомобилите, обикновено започват да горят при около 235 градуса по Целзий”, обяснява шефът на службата Дейвид Ричардсън пред CBS.

“При подходящи условия една бутилка с вода спокойно може да предизвика такава температура, зависи само колко фокусирани са слънчевите лъчи”. Пожарникарите препоръчват никога да не оставяте прозрачни бутилки с течност там, където може да ги огрява слънце

Източник: Струма БГ

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!