img

Ето кой е арестуваният хакер за пробива в НАП!

/
/
/
1613 Views

Задържаният за хакерската атака срещу НАП 20-годишен айти специалист Кристиян Бойков, е минал специално обучение по пентестинг или с други думи, пробив на системите за сигурност, още когато е бил ученик, научи ексклузивно Lupa.bg. Той е учил софтуерно инженерство, като е започнал да се занимава с тази сфера още на 15 години, като гимназист в Националната търговска гимназия в Пловдив. 

Преди 2 години, когато пробива сайта на Министерството на образованието по свой проект за училище, е бил сразен от ниското ниво на сигурност, с което държавната институция е боравила. „Успях да пробия сигурността им, в рамките на 1-2 часа. Всеки човек с елементарни познания по киберсигурност или програмиране, би могъл да го направи“, споделя впоследствие той пред репортер от предаването „Господари на ефира“.

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал. „Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат“, призна още ученикът тогава, ужасен от елементарните грешки в системите за сигурност.

Към днешна дата Бойков работи в София, в голяма корпорация за киберсигурност. Основана е през 2014 г. в Калифорния, а у нас е първата, специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията, като вече има офиси на Острова и в Румъния.

Длъжността на Бойков там е главен експерт. Брат му Станислав пък е запален автомобилен фен, но също бил посветен в хакерството.

Само преди месец белият хакер е гост в телевизионно предаване за киберсигурност заедно с шефа на ресорния отдел в ГДБОП комисар Явор Колев. В експертимент пред камерата Бойков показва как се създава нова безжична мрежа и само с няколко кода той успява да проследи всички данни от онлайн банкирането на атакувания потребител.

Източник: Лупа БГ

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!