img

Спомени от соца: Заплатите не бяха големи, но учехме и се лекувахме безплатно

/
/
/
858 Views

В последно време е възстановено яростното оневиняване на фашизма и обругаване на социализма. Нашето поколение живяхме във времена, богати на политика. Започна се и завърши Втората световна война. Живяхме в царство и погребахме царя.

В страната вилнееше фашизъм. Имаше партизанско движение и държавата беше оценила главата на българина на 60 000 лева. Имаше хора, които забогатяха от това. Сега техните деца и внуци, които живеят в тези къщи, закупени с парите за човешки глави, отново започнаха обругаване на социализма и оневиняване на фашизма. Лъжите и фактите, както казва народът, са изсмукани от пръстите и няма нищо вярно.

Вие на кого ще вярвате? На баба и дядо или на някого с мозъчно увреждане, който ви говори лъжи и скрива истината. Повечето от вас сте все пак зрели хора и ще можете да различите истината от лъжата.

Седнах да напиша тези няколко реда с апел към по-младите и малко по-големи от тях. Деца! Аз съм на 84 години и съм очевидец и участник десетки години в това време. Аз съм продукт на социализма. Кръгъл сирак.

Беше ми дадена възможност и завърших Висшето военноморско училище. Станах капитан първи ранг. В търговския флот станах капитан далечно плаване. Завърших задочно икономика и планиране на търговията. Работих години на отговорни длъжности. Ние, старците, сме живата история на България и на живота в нея. Слушайте вашите баби и дядовци. Те ще ви разкажат истината. Изграждахме се като патриоти. Приятелството и другарството бяха на високо ниво. Развивахме се като високоморални граждани.

Даваше се възможност на всеки и се осигуряваше време и средства за задочно следване и за придобиване на научни знания. Животът беше спокоен и осигурен. Заплатите не бяха много големи, но за сметка на това образованието, медицинското обслужване, лекарствата бяха безплатни. Строяха се много обществени сгради и за минимален наем се даваха на семействата. Вие сте длъжни да знаете истината и да се развивате като стабилни и отговорни граждани на нашата Родина.

Христо Джуров

Ретро

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!