img

Симптоми, че забременяването ще е трудно

/
/
/
1215 Views

Дори да не планирате да забременявате и да се отдавате на гледането на деца точно сега, не е лошо да знаете отрано дали ще имате проблеми със зачеването – от тях страдат близо 10 процента жени между 15 и 44 години.

Определението за безплодие: когато при вас и партньора/партньорката ви не настъпва бременност след полов акт без предпазване в продължение на 12 месеца.

Женската фертилност зависи от много фактори, започвайки от възрастта до индекса на телесна маса и други физически параметри. Лекари определят няколко ключови признака, че забременяването ще е трудно:

1. Възраст

Често чуваме израза „Биологичен часовник“ или „Биологичният ми часовник тик-така все по-бързо“, като тиктакането символизира женската плодовитост и лекота, с която може да забременеем. А тя намалява с възрастта.

Според д-р Шери Рос старееенето на яйчниците е известен биологичен феномен, и когато жената наближи 40-те, тиктакането става много по-силно, а към 45 – направо оглушително. Пикът на фертилността настъпва около 20-24 г. След 35 години кривата постепенно тръгва надолу и се забързва колкото повече наближаваме 40.

След тази възраст рискът за спонтанен аборт е 50%, в зависимост от броя и качеството на яйцеклетките.

2. Нередовна менструация

От една страна, това, че месечният цикъл от време на време е нередовен, в известен смисъл е нормално, от друга – ако тази ситуация продължава дълго, може да доведе до сериозни проблеми.

Отсъствието на менструация означава отсъствие и на овулация, а без нея няма възможност да се зачене. Ако тя липсва, може да възникне поликистозен синдром или хормонални проблеми, например с щитовидната жлеза, което би затруднило забременяването.

Лекарите препоръчват да се опитате да върнете месечния цикъл в нормалното му състояние. Но ако сте приемали орални контрацептиви дълго време, няма да можете да видите реалната картина на своя естествен цикъл – дайте възможност на организма си да си го възвърне.

3. Болезнен цикъл

Болезненото протичане на критичните дни може да говори за наличие на ендометриоза. Основните симптоми са болки в областта на малкия таз, често – по време на секс или след него и силно кръвотечение.

Това заболяване често се диагностицира при жени, които се изследват за безплодие.

4. Секс без предпазни средства

Тези средства предпазват от забременяване, но и от заболявания, предавани по полов път, например гонорея, хламидии и сифилис, всяко от които може да причини сериозни и дългосрочни репродуктивни проблеми.

Например инфекцията и възпалението от хламидии води до блокада на фалопиевите тръби, а това може да причини извънматочна бременност. Мъжете трябва също да бъдат по-внимателни, тъй като подобни забовялания могат да повлияят на качеството на сперматозоидите.

5. Хронични заболявания

Ракът и диабетът увеличават риска от безплодие, а лечението им може да включва инсулин и антидепресанти, които също влияят негативно на репродуктивната система. Освен това е хубаво да се знае, че много медикаменти, предписани за хронични заболявания, не бива да се приемат по време на бременност.

Важно: Нито един от тези симптоми не е абсолютен признак, че ще имате проблеми – само лекар може да определи вероятността и реалните шансове за това. Така че място за паника няма.

Източник: Новите родители

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!