img

Медът трябва ли да се яде с дървена лъжица?

/
/
/
2601 Views

Сигурно някога сте чували, че медът трябва да се яде само с дървена лъжица. Тези, които твърдят това могат да бъдат оспорени с 3 причини:

1. Мислят, че разбират от химия

2. Защото сa чули, че “така трябва”

3. Продават дървени лъжици

Опитът да се аргументира това твърдение е, че уж води до химична реакция между меда и металната лъжица, защото медът има ниско рН (кисела среда), което предизвика корозия на метала и меда губи свойствата си.

Медът има рН около 3,9 ако изхождаме от тази логика, тогава с метални прибори за хранене не би трябвало да ядем нито сиренето, киселото зеле, киселото мляко, туршията, доматите и безброй други хранителни продукти, които имат по-голяма киселинност от меда.

Металната лъжица е направена от инертен материал, т.е. направен е по такъв начин, че при нормална употреба не влиза в никакви химични реакции с храната.

Освен това, машините за изваждане на меда са метални. Кофите за мед са метални. По време на аналитичния контрол, меда вече се измерва с метална лъжичка, сондата за вземане на проби също е метална. Ако не друго, ако съществуваше проблем в контакта на меда с метални платформи, тогава би трябвало да има и законови ограничения, поне в частта на вземането на проби и контрола на качеството.

Домашно производство

Аргументациите като: медът трябва да се яде с дървена лъжица, защото така трябва, баба ми каза и много други подобни напомнят на онази история с маймуните и бананите. Накратко, историята показва, че човешкото общество продължава да прави същото нещо отново и отново, само защото “така винаги се е правело”, без никой да се замисля защо.

В цялата история, тези, които продават дървени лъжици и твърдят, че медът трябва да се яде точно с такава лъжица имат най-добро оправдание.

Истината е, че меда можем да го ядем с дървена, пластмасова, метална лъжица; Можем да го взимаме директно от съда, или да сложим главата в кошницата. Медът няма да загуби свойствата си.

Медът е много добър хранителен продукт и е особено полезен в периоди, когато вилнеят грипа и настинките. Както казва нашият народ: важно е лъжицата да ти падне в мед, а за каква лъжица става въпрос – това е съвсем маловажно.

Медът стимулира бързото отделяне на инсулин и хората с диабет трябва внимателно да го включват в храната си. Медът не трябва да се дава на деца на възраст под 1 година, защото в него могат да преживяват някои бактериални спори.

Източник: букварче

It is main inner container footer text
error: Съдържанието на сайта е защитено!